IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto czekoladowe
lemina
post 5 Aug 2006, 13:39
Post #1


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Podawałam kiedyś przepis (w jakimś innym wątku, ale dzisiaj zrobiłam i zdjecia mam, więc zakładam oddzielny wątek).

Przepis pochodzi z grupy pl.rec.kuchnia i został podany przez Magdalenę Bassett (link)
CYTAT(Magdalena Bassett)
Ciasto czekoladowe z wrzatkiem

65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej

2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka

240 ml / 1 cup gotujacej wody

Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy. Ciasto piec w 180 stopniach, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.

Po wystudzeniu mozna polac polewa czekoladowa, lub przeciac na pol,
posmarowac kwasnym dzemem, i polac polewa. Mozna tez bez polewy, a np. z sosem waniliowym czy owocowym.






Go to the top of the page
 
+Quote Post
roggie
post 5 Aug 2006, 15:08
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.142
Dołączył: 14-February 06
Użytkownik nr: 1.390



zdjecia sliczne, no ale i obiekt do fotografowania boski:) A jakie to ciasto jest - ciezkie, wilgotne? icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 5 Aug 2006, 20:14
Post #3


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.434
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



ja robilam, takie raczej ciezkie i wilgotne

Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 6 Aug 2006, 10:19
Post #4


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Ciężkie i wilgotne - tak jak napisała owieczka. Jednakże o smaku czekoladowym (jak najbardziej) i wbrew pozorom nie jest słodkie - patrząc na ilość cukru potrzebnego - dużo kakao robi swoje ;))

Zapomniałam dopisać, że zrobiłam z polewą wg Magdy Gessler (dokładnie użyłam podwójnej porcji tego, co podaję niżej) znaczy się:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka masła
- 4 łyżeczki cukru

Rozpuścić składniki (nie trzeba gotować). MOja uwaga: bardzo szybko tężeje ta polewa ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
roggie
post 8 Aug 2006, 14:45
Post #5


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.142
Dołączył: 14-February 06
Użytkownik nr: 1.390



Ciasto właśnie opala się w piekarniku
.. na jutrzejsze urodziny niemęża
na razie wygląda ciężko i wilgotnie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 8 Aug 2006, 17:35
Post #6


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Pochwal się potem jak smakowało icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
roggie
post 8 Aug 2006, 18:21
Post #7


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.142
Dołączył: 14-February 06
Użytkownik nr: 1.390



Ciacho lekko opadło po pieczeniu, okruszki jednak smakują pysznie czekoladowo. Ubranko dostał wedle życzenia jubilata - orzechowe, niesiekane.. i żeby czasem nie było odpowiedniej ilości świeczek !!
Dziękuję za przepis icon_smile.gif


Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 8 Aug 2006, 18:59
Post #8


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Podziękujesz jak naprawdę posmakuje ciasto, a nie okruszki ;)

Wszystkiego najlepszego dla solenizanta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
roggie
post 9 Aug 2006, 11:58
Post #9


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.142
Dołączył: 14-February 06
Użytkownik nr: 1.390



dziękujemy za życzenia icon_smile.gif
Ciasto rewelacyjne, szczególnie dla wielbicieli ciast czekladowych - gorzkoczekoladowych!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 9 Aug 2006, 21:19
Post #10


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Cieszę się, że smakowało icon_smile.gif Ja w zasadzie tylko przytoczyłam przepis ;) Jestem jak posłaniec
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maryna
post 12 Aug 2006, 20:00
Post #11


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.977
Dołączył: 5-January 06
Skąd: Sląsk
Użytkownik nr: 1.215





Mocno czekoladowe,nie za słodkie.
Przełożyłam galaretką z czarnej porzeczki. Kakao było z tych najciemniejszych, jakieś holenderskie. Ciasto bardzo ciemne, prawie czarne. Smaczne.

Przepraszam, strasznie duże zdjecia sie otwierają, ale nie będe już zmieniać w fotosiku. Zagapiłam się.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 12 Aug 2006, 20:13
Post #12


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.434
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



przelozenie galaretka z czarnej porzeczki to swietny pomysl! moje tez prawie czarne, tez holderskie czarne kakao uzylam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 12 Aug 2006, 20:18
Post #13


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Kurczę, zaśliniłam się
Nie mogę oglądać takich zdjęć
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Annaa
post 13 Aug 2006, 14:57
Post #14


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 116
Dołączył: 20-February 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.410





miałam w domu śmietane szefa kuchni 22% + jeden śmietan fix + resztki dżemu pożeczkowego icon_smile.gif, super ciasto można z niego zrobić tort , polewa świetna! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
roggie
post 13 Aug 2006, 14:59
Post #15


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.142
Dołączył: 14-February 06
Użytkownik nr: 1.390



ale fajnie Ci wyszlo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Annaa
post 13 Aug 2006, 15:40
Post #16


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 116
Dołączył: 20-February 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.410



musiałam jakoś wytrzymać "ciężar" wcześniejszych zdjęć i nie dać plamy 8)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 13 Aug 2006, 17:57
Post #17


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Dziękuję wszystkim za inspiracje icon_smile.gif
Kiedyś to ciasto jadłam z serkiem homogenizowanym naturalnym pomieszanym z cukrem i cukrem waniliowym (tzn na kawałek ciasta kleks serka). Dobre było

Jednakże mój mężowaty woli takie bez serka - nie wie, co traci ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 Aug 2006, 19:44
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.568
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Wykorzystałam to ciasto jako spód ciasta o smaku batonika Bounty, podanego przez sha:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...asc&start=0

Wyszło bardzo dobre - ciężkie, wilgotne i bardzo ciemne. Idealne pod masę kokosowo - czekoladową. icon_smile.gif
I to mówi osoba, która nie lubi ciast kakaowych. icon_wink.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 28 Aug 2006, 10:20
Post #19


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



a z mąką ziemniaczaną mi to wyjdzie?? bo miałam juz robić a sie okazało że pszennej brak icon_rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 28 Aug 2006, 10:27
Post #20


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



CYTAT(sylwia18 @ Aug 28 2006, 11:20 AM) *
a z mąką ziemniaczaną mi to wyjdzie?? bo miałam juz robić a sie okazało że pszennej brak icon_rolleyes.gif

Bladego pojęcia nie mam... Nigdy nie robiłam, ale ziemniaczana ma troszkę inną konsystencję i inaczej trochę się zachowuje... Może poczekaj chwilę i kup zwykłą pszenną?

Prawdę mówiąc ja nie robie z białej pszennej, ino takiej trochę ciemniejszej. Nie pytajcie mnie jednak jaki ma numer, bo nie wiem - na torebce nie jest napisane. Wiem tylko, że jest w połowie biała i w zasadzie zawsze tylko ją używam. Jakoś nie podoba mi się idea używania białej mąki, która jets tutaj dowitaminizowana...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 25th May 2018 - 23:12