Małże z zielonym groszkiem au gratin

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Nazwa mnie zachwyciła. Sam przepis wyszperałam w sieci [wydaje się być bardzo prosty i szybki, ale przyznam się, że nie próbowałam robić - choć przy najbliższej okazji na pewno spróbuję]

Za to wczoraj zrobiłam sałatkę z małży, na którą zapraszam do "Zielono mi"


A to już potrezbne składniki:

2 słoiczki małży (np. w białym winie)
puszka drobnego zielonego groszku
25 dag gęstej śmietany,
2 łyżki mąki,
2 łyżki startego parmezanu
pół szklanki bułki tartej
2 łyżki roztopionego masła



Wymieszać mąkę najpierw z 3 łyżkami śmietany, a później z pozostałą jej częścią. Gotować na średnim ogniu ok. 3 min, stale mieszając. Gdy śmietana zacznie wrzeć, dodać odcedzone z zalewy i opłukane małże oraz groszek, gotować aż do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia, wymieszać z serem. Rozlać do 4 małych miseczek żaroodpornych. Posypać tartą bułką zasmażoną na maśle i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C do momentu, aż wierzch przybierze kolor złotobrązowy (ok. 10 min).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
to tak nie bardzo są coquilles st jacques - ani nie uzywasz w tym daniu przegrzebków (które sa niezbędne, zeby danie nazwać w ten sposob, bo przegrzebki mieszkają w tych muszlach, ktore nazywamy muszlami św. Jakuba i które na szyi nosili piekgrzymi udający się do Santiago de Compostela) ani muszli...

proponowalabym zmienic tytuł wątku
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Tytuł został zmieniony z "Małże św. Jakuba" na "Małże z zielonym groszkiem au gratin". Mam tylko nadzieje, że wypróbowany przepis na Małże św. Jakuba znajdzie się kiedyś na cincinie
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38