Wiejska tarta ze śliwkami

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (Joanna @ 26 Oct 2015, 15:56 ) index.php?act=findpost&pid=1593663Ja chciałam zrobić jeszcze inaczej - podgrzać olej kokosowy podobnie jak w tym przepisie:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36098
Rowniez sprobuje. U nas ta metoda z podgrzanymi skladnikami zwie sie French Pastry i zawiera rowniez wode, ktora rozpuszcza sie z maslem i olejem, cukrem i sola.
Ponoc szkola Paule Caillat z Promenades Gourmandes z niej slynie
icon_biggrin.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
I jak dziewczyny, próbowałyście wersji z olejem kokosowym?



u mnie dziś tradycyjna, z masłem, z mąki orkiszowej, dodatkowo z kawałkiem masy marcepanowej, która plątała mi się po lodówce.
To moja najukochańsza tarta; nie wyobrażam sobie bez niej sezonu śliwkowego.
icon_smile.gif


tarta_ze__liwkami_Ayn.jpg
 

Załączniki

  • tarta_ze__liwkami_Ayn.jpg
    tarta_ze__liwkami_Ayn.jpg
    95.2 KB · Wyświetleń: 72
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wczoraj zerwalismy sliwki, a dzis mamy z nimi tarte. Oczywiscie pyszna. Ciasto orkiszowe, pod sliwkami frangipane, doskonale sie upiekla. Sezon sliwowy w toku
icon_biggrin.gif


Joanno, ponownie dziekujemy za przepis.

Rustique_Plum_Tart.jpg
 

Załączniki

  • Rustique_Plum_Tart.jpg
    Rustique_Plum_Tart.jpg
    107.4 KB · Wyświetleń: 55

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Smażyłam dziś jabłka na mus i trochę nie zmieściło mi się w słoikach, a ponieważ z wczorajszego pieczenia jagodzianek została dobra garść przyprawionych jagód, zrobiłam tę tartę. Wymieszałam mus z jagodami i dwiema kopiastymi łyżkami mielonych migdałów, wyłożyłam na ciasto, pokryłam plasterkami jabłek wymieszanymi z sokiem z cytryny i odrobiną cukru i posypałam płatkami migdałowymi.
Bardzo smaczna wyszła, do powtórek.

tarta_z_jagodami_i_jab_kami1.jpg

tarta_z_jagodami_i_jab_kami.jpg
 

Załączniki

  • tarta_z_jagodami_i_jab_kami1.jpg
    tarta_z_jagodami_i_jab_kami1.jpg
    100 KB · Wyświetleń: 42
  • tarta_z_jagodami_i_jab_kami.jpg
    tarta_z_jagodami_i_jab_kami.jpg
    83.1 KB · Wyświetleń: 42
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Siedzi w piecu.
mniam.gif


EDIT:

tarta_wiejska_ze__liwkami.jpg
 

Załączniki

  • tarta_wiejska_ze__liwkami.jpg
    tarta_wiejska_ze__liwkami.jpg
    38.4 KB · Wyświetleń: 42
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
Joanno, próbowałaś kiedyś przerobić to ciasto na wersję wytrawną? Chodzi za mną coś takiego.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Na jutro planuję trzecią w tym sezonie klasyczną śliwkową tartę z migdałami. Chyba nigdy mi się nie znudzi.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Ponieważ z poprzednich planów nic nie wyszło, upiekłam ją dziś. Jak zwykle przepyszna.
A teraz w piecu siedzi eksperyment na cieście z tego przepisu - wytrawna tarta (a właściwie quiche) z różnymi serami i figami.
Zaryzykowałam wyłożenie nadzienia na surowym, nie podpieczonym cieście i teraz się stresuję, czy nie będzie zakalca. Ale w śliwkowym nigdy nie było....
Ciasto na obie tarty zrobiłam w takich proporcjach (mniej więcej dwie i pół porcji składników):
450 g mąki (po połowie orkiszowa i krupczatka)
275 g tłuszczu (200 g masła, 75 g smalcu)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
5 łyżek soku z cytryny
5 łyżek jogurtu
skórka otarta z jednej cytryny

EDIT:
Bardzo dobra wyszła, będą powtórki z różnym nadzieniem. Dzięki yrso za inspirację.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,649
2,950
113
Miałam trochę obaw, czy na góra śliwek się upiecze .
icon_smile.gif
Przetrzymałam ciasto 15 minut dłużej, a jeszcze parę więcej nie zaszkodziłoby. Jeszcze ciepła, kusi, ale nie skubnę przed wydaniem na stół.
Musze popracować nad zawijaskami, zwykle robię w formie, to nie musiałam ćwiczyć.
icon_mrgreen.gif


tarta_sliwkowa.GIF
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,649
2,950
113
Przyszli, zjedli, pomlaskali i po tarcie.
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Dziś nadzienie ze śliwek, migdałów i orzechów laskowych. Do ciasta z mąki orkiszowej też dorzuciłam garść mielonych orzechów. Wyjątkowo w klasycznej prostokątnej formie, bo na wynos. Musi być po pierwsze elegancka, a po drugie wizualnie pasować do drugiej tarty, wytrawnej, z pieczoną dynią, burakiem liściowym, orzechami i kilkoma rodzajami serów.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Będzie z gruszkami i orzechami włoskimi. Do owoców dodałam nieco soku z cytryny i syrop z daktyli zamiast cukru.
EDIT:
IMG_20230925_214426.jpg
IMG_20230926_093858.jpg
 
  • Like
Reakcje: Aniutka