Wiejska tarta ze śliwkami

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Siedzi w piecu i zaczyna pachnieć
mniam.gif
Jak wyjdzie, to za dzień lub dwa będzie powtórka, tym razem z kruszonką
icon_smile.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Zrobiłam. Trochę mi nieforemne wyszło (musze potrenować formowanie tych brzegów
icon_redface.gif
), ale pyszne. Do śliwek też dodałam trochę skórki cytrynowej, więc całość miała posmak gorzkawo-cytrynowy. Tylko ciasto wolałabym bardziej kruche, ale pewnie coś robiąc namieszałam.

Następnym razem będzie z orzechami, potem popełnię z kruszonką, chociaż kruszonki nie lubię. I jeszcze poeksperymentuję z miodem wymieszanym ze sliwkami.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Czy na blachę 25cm średnicy powinnam zmniejszyć ilość składników?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Joanna @ 14 Aug 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=344696Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Podsypując mąką, rozwałkować ciasto na krążek o średnicy około 32 cm.
Przenieść ciasto na blachę. Nałożyć nadzienie, zostawiając pięciocentymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Piec około 50 minut.
Ponieważ w czasie pieczenia część soku z owoców może wypłynąć, piec tartę na blasze z podniesionymi brzegami.
Tarty tej z założenia nie piecze się w formie tartowej , tylko na blasze z wyposażenia piekarnika ( stąd nazwa - tarta wiejska, rustykalna), więc jej wielkość ustala się samemu przez większy czy mniejszy margines ciasta zawijanego do góry.
Oczywiście można też piec w formie ( vide mój post z poprzedniej strony) i tym samym pozbawić się przyjemności chrupania pysznego rantu....
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ANNEBLACK

Member
Lis 23, 2005
264
0
0
A ja właśnie piekłam w formie do tarty - ciasta spokojnie starczyło na formę - wyszło cieniutkie, ale sie nie rozpadało. Na to włożyłam calą masę śliwek i posypałam cynamonem i cukrem. Piekłam godzinę w 200 stopniach i wyszła boska
mniam.gif
Dzisiaj powtórka z rozrywki, bo zrobiłam z podwójnej ilości ciasta i druga połowa czeka na swoją kolej w lodówce. Moim zdaniem rewelacja - mojego męża też - dowód - zjedliśmy całą we dwójkę!!!
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobiłam ze śliwkami. Ciasta było trochę mało gdyż nie wystarczyło na zagięcia w formie 25cm. Piekła się 45 min w 200C. Wyszła smaczna aczkolwiek dowiedziałam się, że nie przepadam za ciastami ze śliwkami
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Ponieważ na straganach pojawiło się już sporo śliwek, można było zainaugurować sezon tarty śliwkowej.
icon_smile.gif
Nieodmiennie ją polecam wszystkim wielbicielom ciast ze śliwkami.
icon_smile.gif

tarta_wiejska_ze__liwkami.jpg
tarta_wiejska_ze__liwkami1.jpg
 

Załączniki

  • tarta_wiejska_ze__liwkami.jpg
    tarta_wiejska_ze__liwkami.jpg
    36.3 KB · Wyświetleń: 8
  • tarta_wiejska_ze__liwkami1.jpg
    tarta_wiejska_ze__liwkami1.jpg
    47.7 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Joannas, piękna!
icon_smile.gif

Bardzo ładne Ci wyszło zwłaszcza ciasto - widać, jak się fajnie listkuje.
icon_smile.gif


Mam nadzieję, że Ci smakowała.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
wiejska_tarta_ze__liwkami2.jpg

wiejska_tarta_ze__liwkami.jpg

Była jak zwykle przepyszna...
mniam.gif
Cudownie kruche, listkujące sie ciasto i mnóstwo aromatycznych śliwek.
mniam.gif

Podałam ją z moimi ulubionymi lodami (jogurtowymi o smaku owoców leśnych).
Rodzina stwierdziła, że ma jedną zasadniczą wadę - jest za mała....
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • wiejska_tarta_ze__liwkami.jpg
    wiejska_tarta_ze__liwkami.jpg
    25.3 KB · Wyświetleń: 8
  • wiejska_tarta_ze__liwkami2.jpg
    wiejska_tarta_ze__liwkami2.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Joanno, tarta wygląda wspaniale!
daumen.gif

Zrobię ją na Fioletowy Tydzień
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Margot, Maraa - serdecznie polecam ten przepis. Ciasto jest po prostu doskonałe.
Tym razem zapomniałam o smarowaniu jajkiem, ale i tak bylo pyszne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: