Tradycyjny włoski pieróg/Torta rustica

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
odpowie mi ktos, bo jutro na obiad chcialam zrobic
icon_question.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,415
113
Ja zazwyczaj przyjmuję, że to jest 1 cup, czyli około 240 ml.
W tym przepisie akurat nie musisz tego dokładnie mierzyć konkretnymi filiżankami. W filiżankach autorka podaje tylko tarte sery i bazylię, a tu może być pewna dowolność. Podstawowe składniki masz w gramach lub łyżkach.
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
anbetung.gif
dziekowac, dziekowac i jeszcze raz dziekowac, w glowe zachodzilam i nie wiedzialam co z tym fantem zrobic
wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Ja mierzyłam szklanką o pojemności 250 ml i wyszło super.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
a ja myslalam ze filizanka ma mniejsza objetosc niz szklanka
dump.gif
wlasciwie to sprobuje tym razem mniej dac tych serow a nastepnym razem dodam wiecej i zobacze jak mi bedzie smakowac.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobilam, ale przykro mi to mowic, ale wogole mi nie smakowalo, swietne robi wrazenie wizualne zapach z piekarnika calkiem apetyczny. Dopiero gdy posmakowalam, zawiodlam sie. Poprostu nie moj smak. Poszlam zrobic jajecznice na obiad
icon_sad.gif
Nie wiem co bylo nie tak, moze to wina parmezanu, moze mialam jakis nie dobry. Ale moj pies zjadl juz polowe i mu smakuje ;)
Nie zrazajcie sie przepisem, zapewne ja jakos taka skrzywiona smakowo jestem
dump.gif
 

valvula

Member
Sie 14, 2008
30
0
0
Przepyszny!
lecker.gif
Nic więcej nie trzeba pisać.
Zapomniałam tylko zostawić jajka do posmarowania
icon_smile.gif


tak prezentuje się w całej okazałości...
DSCF2391.jpg

...a tak w środku
DSCF2408.jpg
 

Załączniki

  • DSCF2391.jpg
    DSCF2391.jpg
    40.1 KB · Wyświetleń: 75
  • DSCF2408.jpg
    DSCF2408.jpg
    47 KB · Wyświetleń: 77

Lanesa

Member
Sty 30, 2008
41
0
0
Nie powiem o smaku samego pieroga, ale ciasto jest rewelacyjne!

Dzisiaj robie w ksztalcie tradycyjngo calzone, 80g maki zastapilam semolina.

Dziekuje za moj ulubiony przepis na ciasto do pieroga!
anbetung.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Nie powiem o smaku samego pieroga, ale ciasto jest rewelacyjne!

80g maki zastapilam semolina.
To prawda, to ciasto jest rewelacyjne. Cudownie puszyste i bardzo smaczne.
Też dziś mniej więcej tyle mąki (Basia na pizzę) zastąpiłam semoliną.
Nadzienie - twaróg z czosnkiem i szpinakiem, pecorino, owczy Old Amsterdam, suszone pomidory, podsuszana krakowska, mozzarella. torta rustica.jpg torta rustica1.jpg

EDIT:
Dodam jeszcze link do źródła:
https://www.aynmark.com/archives/32
 
Ostatnia edycja:

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,325
1,591
113
Takie smakołyki a ja trzy tygodnie na takim jałowym jedzeniu 😏. U mnie też by nie doczekał.
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
Mialam kiedys chlopaka Wlocha i zrobil dla mnie wlasnie taka pizze. Najpierw bylam zdziwiona: ale jak to? Pizza z ziemniakami? Ale pamietam, ze byla bardzo dobra.
A torta rustica wyglada super. Moze zrobie w piatek, zamiast tradycyjnej pizzy.