Ciezko jest trafic na " ten jeden" przepis ktory podbije nasze serca - ja juz chyba taki znalazlam na scones. Mieciutkie, oblepione platkami migdalowymi ciasteczka- prawdziwe niebo w gebie!!!
2 szklanki maki
1/3 szklanki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki zimnego masla posiekanego nozem
1 jajo
2/3 szklanki smietanki
1 lyzeczka aromatu waniliowego
1 lyzeczka aromatu migdalowego
1 szklanka suszonych czeresni lub z czeresniowki, pokroic na kawalki
Do posmarowania: 1 jajo ubite z 1 lyzeczka wody
Piekarnik- 170 C
Oddzielnie laczymy suche i " mokre" skladniki. Nastepnie " mokre"przekladamy do suchych, dodajemy maslo i czeresnie i mieszamy az wszystkie skladniki sie polacza.
Ciasto przekladamy na stolnice z odrobina maki i zagniatamy przez okolo 30 sekund - do minuty. Ciasto waklujemy( ja reka splaszczam
) na grubosc 1 centymetra i wykrawamy trojkaty. Kazdy trojkat smarujemy mieszanina jajka i wody a nastepnie posypujemy grubo platkami migdalowymi i cukrem.
Pieczemy przez 15-18 minut
2 szklanki maki
1/3 szklanki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki zimnego masla posiekanego nozem
1 jajo
2/3 szklanki smietanki
1 lyzeczka aromatu waniliowego
1 lyzeczka aromatu migdalowego
1 szklanka suszonych czeresni lub z czeresniowki, pokroic na kawalki
Do posmarowania: 1 jajo ubite z 1 lyzeczka wody
Piekarnik- 170 C
Oddzielnie laczymy suche i " mokre" skladniki. Nastepnie " mokre"przekladamy do suchych, dodajemy maslo i czeresnie i mieszamy az wszystkie skladniki sie polacza.
Ciasto przekladamy na stolnice z odrobina maki i zagniatamy przez okolo 30 sekund - do minuty. Ciasto waklujemy( ja reka splaszczam
Pieczemy przez 15-18 minut