Klopsiki z sosem kreolskim

blueberry

Member
Lip 17, 2006
6
0
0
A oto przepis, którym "poczęstowała" mnie znajoma. Danie jest bardzo ostre i przepyszne:

Do kulek mięsnych:
1 duza cebula
600 g mięsa mielonego
1 duze jajko
3 lyzki mąki
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta ostrej papryki
sól i czarny pieprz
2 lyzki oliwy z oliwek

Do sosu:
1 lyzka oliwy z oliwek
1 srednia zielona papryka
1 srednia czerwona papryka
2 zabki czosnku
2 lodygi selera naciowego
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
1 lisc laurowy
1 lyzeczka pieprzu kajeńskiego
1 lyzeczka ostrejpapryki
1 lyzeczka melasy (nie jest obowiazkowa
icon_smile.gif
))


Obrac i posiekac cebule. Wrzucic polowe do duzej miski. Dodac mieso,
jajko, make, pieprz kajenski, ostra papryke, sol i pieprz. Wymieszac i
odstawic.
Aby przygotowas sos kreolski nalezy rozgrzac oliwe w duzym rondlu.
Wrzucic reszte cebuli i smazyc ja na srednim ogniu, az zmieknie.
Nastepnie oplukac papryke, usunac z niej gniazda nasienne i posiekac.
Dorzucic ja do cebuli.
Obrac czosnek i wycisnac do rondla. oplukac, posiekac selery, dorzucic
je do rondla i wymieszac. Smazyc 2 minuty.
4. Dorzucic pomidory wraz sosoem, lisc laurowy. pieprz kajenski, mielona
papryke i melase. Dodad 100 ml wody i doprowadzic calosc do wrzenia.
Gotowac na malenkim ogniu bez przykrycia 15 minut,az sos bedzie gesty, a
warzywa wciaz lekko kruche
5. Kiedy sos bedzie sie dusił, usmazyc kulki miesne. Rozgrzac oliwe na
wiekszej patelni. Zwilzyc dlonie i ulepic z miesa 16 kulek wielkosci
pileczki pingpongowej. Półozyc je ostroznie po jednej na goracym
tluszczu. Smazyc na silnym ogniu 10 minut, az beda brazowe.
6. Doprawic sos kreolski sola i pieprzem do smaku, podawac z kulkami
miesnymi (ja je mieszam razem z sosem
icon_smile.gif
))


Można podawać z białym ryżem lub bułką
SMACZNEGO!!!
wink.gif