Chili z soczewicy

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
Od momentu jak tylko spróbowałam chili z soczewicy to często je robię, ja i mój L. uwielbiamy to danie mniam
lecker.gif

to jak uzależnienie....
icon_wink.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Pimpek @ 22 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=367565O właśnie tego szukałam i szukałam , ale w końcu znalazłam
icon_smile.gif

Nie wiem kiedy zrobie ale nie moge sie napatrzeć na zdjęcie i mi ślina kapie na klawiature... no i jak zwykle zgłodniałam...
ugly_08.gif
No to po 4 latach dotarłam znowu do tematu i w końcu zrobiłam to pyszne danie i się tak najadłam, że zgage mam ;) Jak zobaczyłam ile mi tego wyszło stwierdziłam, że spróbuję troche zamrozić na czarną godzinę, ale nie ma szans na to ;) jutro już nic nie będzie.

Jak myślicie dałoby rade zamrozić to danie? Czy nic z tego nie wyjdzie? Fajne takie do wyciągnięcia dwóch porcyjek z zamrażalnika w kryzysowym momencie jak nie było czasu na gotowanie.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Fasolke po bretońsku można mrozić to całkiem możliwe, ze to danie też
icon_wink.gif
 

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
Mrozić można, nic się z tym nie dzieje.
Ale nie jestem jego fanką. Chyba nie będę więcej go gotować. Nie smakuje ani mnie, ani Robertowi.
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,088
1,513
113
Dzis bylo na obiad - bardzo smaczne i bardzo sycace. Przyprawy dodalam juz pod koniec duszenia i zrobilam bez pora. Na pewno do powtorki.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
wyszło obłędnie dobre, pikantne, sycące, z intrygującym kontrastem ostro-kwaśnym. zamiast płaktów chilli użyłam świeżej papryczki, zamiast majeranku - łyżki tymianku, bo miałam akurat pod ręką i sypałam hojnie, pijąc rioję. byliśmy głodni jak wilki, użyłam czerwonej soczewicy, bo ma krótszy czas gotowania, danie było gotowe w kilkanaście minut, zjedliśmy z kleksami jogurtu (nieśmietanowa jestem bardzo), mój mięsożerny facet i ja.
 

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
Genialne
icon_smile.gif

Mój Mężu nie mógł się nachwalić jakie pyszne jedzonko mu przygotowałam
icon_smile.gif
Choć przyznam, że na początku danie wydawało mi się dość niepozorne. Ale bardzo miło i smacznie nas zaskoczyło!:) Dziękuję za świetny przepis!
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Jutro robię
mniam.gif
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Dołączam do fanów tego dania!
mniam.gif
Nawet bardziej mi smakuje niż chili con carne, pełno warzyw, białka, smaczne zdrowe i pożywne!
icon_smile.gif
Soczewicę dałam czerwnoną i jakiś ser twardy, ale nie parmezan. Podane z kleksem jogurtu.
Zamierzam wypróbować jako nadzienie do tortilli.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Aniutka @ 16 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=945770zrobilam bez pora.
U mnie też bez pora, bo zapomniałam kupić, ale za to z dwoma rodzajami cebuli.
Zamiast chili w proszku dałam świeżą papryczkę. Czekam teraz, aż się wszystko udusi.


EDIT:
Dobre. Pominęłam śmietanę, a zamiast parmezanu dałam grana padano. Myślę, że bez sera byłoby równie smaczne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
W sam raz dzsiaj na obiad
mniam.gif
Tylko w lekkiej modyfikacji - bez papryki czerwonej, pyszne!