Chili z soczewicy

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Witam:)

Dołączam do grona chwalących to danie. Wczoraj zrobiłam sporą porcję, będzie jeszcze na dziś na obiad.
Zastanawiałam się tylko co to jest "przyprawa chili" - czy chodzi o chili jako takie, czy o przyprawę do chili con carne czy jeszcze coś innego..
Ja dałam troszkę samego chili a i tak wyszło piekielnie ostre, ten kleks smietany to doskonały pomysł - przełamuje ostrość dania i mogą je też zjeśc dzieci.
Bardzo dziękuję za przepis! :handclaps:

pozrawiam serdecznie
Basia :kaffe:
 

ana_zet

Member
Lis 6, 2004
58
0
0
Zaraz, zaraz, tutaj soczewicę wsypuje się suchą
icon_smile.gif
Nie gotuje się jeje wcześniej?
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
O właśnie tego szukałam i szukałam , ale w końcu znalazłam
icon_smile.gif

Nie wiem kiedy zrobie ale nie moge sie napatrzeć na zdjęcie i mi ślina kapie na klawiature... no i jak zwykle zgłodniałam...
ugly_08.gif
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Robię dzisiaj:) Tylko nie wiem, ile tego wyjdzie... Mam nadzieję, że nie okaże się, że moi znajomi nie trawią soczewicy. A dla jednej z koleżanek i tak muszę ugotować w oddzielnym garnku bez przyprawy chilli.
Mam słoiczek czerstwych feferonów ze Słowacji, może dodam zamiast proszku :]
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
Bardzo dobre danie. Dałam soczewicę zielona i gotowałam nie 20 min, jak było napisane na opakowaniu ale ok. godziny, tak jak w przepisie Bajaderki, moze to przez pomidory dłużej sie gotowała. Dziewczyny koniecznie dajcie ser i kleks smietany, cały czas podjadałam z gara
icon_smile.gif
ale jak dodałam ser i śmietane to było to, pycha! Aha ser dałam pecorino romano zmieszany z pravolone valpadana piccante, nie miałam parmezanu.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Wspaniałe, nie tylko zimą, ale i w deszczowy wiosenny wieczór
icon_wink.gif

Dałam o połowę mniej chili, za to dodatkowo łyżeczkę ostrej hiszpańskiej papryki wędzonej w dymie (Pimenton de la vera, dziękuję AgusiH za polecenie
cvety.gif
), która bardzo fajnie wzbogaciła smak potrawy o taki wędzony akcent. Wyszło moze mniej palące, ale bardzo aromatyczne.
 

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
o! a ja jeszcze nie pochwaliłam tej potrawy, bo przed rejestracją ją robiłam, a jest genialna
mniam.gif

nie wiem czy w tym dziale możan się do tego przyznać ale jak gotuję chili dla rodziców to dorzucam 0,5 kg mięsa mielonego
icon_redface.gif
i też jest pyszne, a mięsożerc usatysfakcjonowani
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Robiłam pierwszy raz wczoraj. Rewelacja!
mniam.gif
Wszystkim smakowało. Ja się zajadałam, bo uwielbiam kumin, a tu jest fajnie wyczuwalny. Nie dałam jedank sera, bo okazało się, ze jest akurat tyle, ile potrzebowałam do chleba cukiniowego. Ale podawałam z kwaśną śmietaną - super połączenie!
daumen.gif

Polecam z całego serca! I dziękuję za przepis.
cvety.gif
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Witam! Robiłam wczoraj na kolację i dziś mam jeszcze na obiadek!! Bardzo smaczne i syconce danko i szybko robiące się, śmietany nie miałam ale dałam kefir i tez całkiem całkiem! Mam tylko pytanie czy Wam to wyszło raczej podobne do zupy czyli takie rzadkie czy raczej gęste prawie bez płynu?!Polecam gorąco i dziękuję za przepis!!
anbetung.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Nareszcie znalazłam. Przepis te spórbowałam już jakiś czas temu z Mniama. Nie mniej jednak dodam tu swoją opinię, ponieważ przepis jest wart uwagi. Chili jest baaardzo sycące (nawet moi mięsożercy nim nie pogardzili
icon_biggrin.gif
) i naprawdę pyszne.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Wczoraj była kolejna potwóreczka. Oj jakie to pyszne i zapychające jednocześnie
icon_biggrin.gif


A do tego baardzo dziękuję za przepis, bo to jest jedyne wegetariańskie danie, które moi panowie pozwalają gotować poza piątkami
icon_biggrin.gif
 

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Zrobilam dzisiaj pierwszy raz, chociaz przepis wydrukowalam juz dawno. Uzylam zielonej soczewicy ktora sie dusila 40 minut i zrobilam z polowy porcji a teraz zaluje! Postepowalam zgodnie z przepisem tylko sol dodalam na koncu bo balam sie ze soczewica nie zmieknie.
Przepis bedzie przeze mnie wielokrotnie wykorzystywany, pyszne i to koniecznie z kwasna smietana!
Dzieki
mniam.gif
 

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
właśnie dzisiaj zrobiłam chili
freu.gif

jest pyszne i sycące i szybko się przyrządza, ja użyłam czerwonej soczewicy i po 40 min była w sam raz:)
icon_smile.gif

Ten przepis wejdzie na stałe do mojego menu!!!
Wspaniały przepis
anbetung.gif