Żeberka z pysznie miodową nutą zapiekane w kapuście

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
1kg ładnych mięsnych żeberek,
1 kg kapusty kiszonej,
30dkg boczku wędzonego,
2 duż ząbki czosnku,
cebula,
20 dkg pieczarek,
pieprz, sół, papryka, majeranek, zioła prowansaldzkie, kminek mielony, jałowiec, lisć laurowy, ziele angielskie
4 łyżki miodu,
oliwa
jabłko kwaśne twarde

żeberka dzielę na porcje zanurzam w marynacie z miodu, oliwy, zmiażdżonego czosnku, majeranku, ziół, zosatwiam na kilka godznin w lodówce (albo na godzinę jak MUSZE je mieć wcześniej)
Kaustę szatkuję na drobniejszą i gotuje z przyprawami -kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką. Smażę na złoto cebulę drobno posiekaną, pieczarki i nieco posiekanego boczku następnie całość dodaję do kapusty i jeszcze chwilę duszę.
Żeberka z całością marynaty ląduja na patelni. Podsmazam je lekko a następnei dolewam nieco wody i duszę chwilę obierając w tym czasie jabłko. Pokrojone w ósemki jabłko dodaje do zeberek chwile jeszcze duszę.
Boczek w plastrach ukladam na dnie naczynia żarodopornego, na boczek kapustę na kapustę tak żeby na środku pozostało zagłebienie na żeberka.Polewam całość sosem z żeberek i zamkniętą w naczyniu wkąładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny, przed podaniem zdejmuję pokrywe tak żeby lekko się wszystko zapiekło.
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam ale palki kurczaka
icon_biggrin.gif
kiedys mialam podobny przepis od mojej ciotki (na kurczaka zapiekanego w kapuscie kiszonej) ale nie moglam go nigdzie znalezc... ja uzylam pol na pol kapusty zwyklej i kiszonej. Kurczak byl tak pyszny i miekki, ze rozplywal sie w buzi i nie byl slodki- wlasnie tylko taka miodowa nuta- przepis jest super! na pewno go jeszcze wykorzystam!

Palka byla tylko przyrumieniona- na zdjeciu jednak jakos to dosc powazniej wyglada
icon_wink.gif


DSCF5217.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wygląda oszałamiająco
mniam.gif
Reszte zrobiłaś jak w przepisie? Z pieczarkami i jabłkiem?
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam juz ten przepis kilka razy, za kazdym razem jestem zachwycona- jeden z moich najlepszych przepisow na mieso. Tak, jak pisalam wczesniej- robie tylko z miesa drobiowego, bo takie najbardziej lubie i pol na pol kapusty slodkiej i kiszonej- rewelacja! raz jeszcze dziekuje- wlasnie czekam na meza z obiadkiem
mniam.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Oj Trzkasiu
mniam.gif
smaka narobiłaś mi swoim opisem i zdjęciemmmmmmmniam i chyba zrobię na niedzielny obiad z pałek jak i ty bom też drobiowa bardziej
fiesgrins.gif

Akurat wszelkie dodatki mam - tylko kapustę i kurze łydki kupić... albo może same góry z udek - więcej mięska na nich
icon_wink.gif

Jeśli zajrzysz tu to proszę - napisz co jest na zdjęciu dodatkiem do tego dania bo to chyba nie ziemniak?
Zaciekawiłam się
gruebel_2.gif
icon_smile.gif


Moni - jeśli z drobiem nam zasmakuje - z żeber zrobię w następnej kolejności bo dawno nie jedliśmy
daumen.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zajrzalam ale nie pamietam, tak dawno robilam te danie po raz pierwszy- w listopadzie
icon_biggrin.gif
mysle jednak, ze sa to ziemniaki zapiekane z zoltym serem
icon_biggrin.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ooooo
lecker.gif
może faktycznie widzę tam ser
icon_smile.gif

A czy gdzieś tu jest przepis na takie ziemniaczki? Idę szukać
icon_wink.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Przepisu na ziemniaczki nie znalazłam ale za to zrobiłam dziś na obiadek udka w kapuście
mniam.gif

Trochę z tym roboty ale powiem wam że warto
daumen.gif
Dla miłośników kiszonej kapusty to święto dla podniebienia
icon_lol.gif

Polecam szczerze
icon_exclaim.gif

Zdjęć nie zrobiłam bo się okazało że baterie są wyczerpane po sesji foto moich cór
baa.gif
icon_lol.gif
 

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
mniam.gif
jak apetycznie wygląda to danko. Zawsze robiłam żeberka w sosie smietanowym, a tu proszę świetna alternatywa dla moich ,,oklepanych" żeberek w śmietanie. Wkrotce robię żeberka z kapustą
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Zrobiłam, tylko z kurczakiem. Bradzo dobre. Mężowi też smaokowało. Zostało nam kapusty na następny obiad. Odsmażana na patelni - pyyyyyyszne. Dziękuję za przepis
icon_smile.gif