1kg ładnych mięsnych żeberek,
1 kg kapusty kiszonej,
30dkg boczku wędzonego,
2 duż ząbki czosnku,
cebula,
20 dkg pieczarek,
pieprz, sół, papryka, majeranek, zioła prowansaldzkie, kminek mielony, jałowiec, lisć laurowy, ziele angielskie
4 łyżki miodu,
oliwa
jabłko kwaśne twarde
żeberka dzielę na porcje zanurzam w marynacie z miodu, oliwy, zmiażdżonego czosnku, majeranku, ziół, zosatwiam na kilka godznin w lodówce (albo na godzinę jak MUSZE je mieć wcześniej)
Kaustę szatkuję na drobniejszą i gotuje z przyprawami -kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką. Smażę na złoto cebulę drobno posiekaną, pieczarki i nieco posiekanego boczku następnie całość dodaję do kapusty i jeszcze chwilę duszę.
Żeberka z całością marynaty ląduja na patelni. Podsmazam je lekko a następnei dolewam nieco wody i duszę chwilę obierając w tym czasie jabłko. Pokrojone w ósemki jabłko dodaje do zeberek chwile jeszcze duszę.
Boczek w plastrach ukladam na dnie naczynia żarodopornego, na boczek kapustę na kapustę tak żeby na środku pozostało zagłebienie na żeberka.Polewam całość sosem z żeberek i zamkniętą w naczyniu wkąładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny, przed podaniem zdejmuję pokrywe tak żeby lekko się wszystko zapiekło.
1 kg kapusty kiszonej,
30dkg boczku wędzonego,
2 duż ząbki czosnku,
cebula,
20 dkg pieczarek,
pieprz, sół, papryka, majeranek, zioła prowansaldzkie, kminek mielony, jałowiec, lisć laurowy, ziele angielskie
4 łyżki miodu,
oliwa
jabłko kwaśne twarde
żeberka dzielę na porcje zanurzam w marynacie z miodu, oliwy, zmiażdżonego czosnku, majeranku, ziół, zosatwiam na kilka godznin w lodówce (albo na godzinę jak MUSZE je mieć wcześniej)
Kaustę szatkuję na drobniejszą i gotuje z przyprawami -kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką. Smażę na złoto cebulę drobno posiekaną, pieczarki i nieco posiekanego boczku następnie całość dodaję do kapusty i jeszcze chwilę duszę.
Żeberka z całością marynaty ląduja na patelni. Podsmazam je lekko a następnei dolewam nieco wody i duszę chwilę obierając w tym czasie jabłko. Pokrojone w ósemki jabłko dodaje do zeberek chwile jeszcze duszę.
Boczek w plastrach ukladam na dnie naczynia żarodopornego, na boczek kapustę na kapustę tak żeby na środku pozostało zagłebienie na żeberka.Polewam całość sosem z żeberek i zamkniętą w naczyniu wkąładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny, przed podaniem zdejmuję pokrywe tak żeby lekko się wszystko zapiekło.