- Sie 21, 2006
- 53
- 0
- 0
Galaretka malinowa ( przepis przywędrował do mnie od włoskiego znajomego-jako typowy polski deser)
W niewielkiej ilości piwa rozpuścić 8 łyżeczek żelatyny w proszku. Gdy opadnie piana wymieszać energicznie. Podgrzać pół litra jasnego piwa (nie doprowadzać do wrzenia) z 2 łyżkami syropu malinowego i dodać rozpuszczoną żelatynę, mieszać aż równomiernie się rozpuści. Zdjąć z palnika i ostudzić. Obrać dokładnie 3 cytryny (usunąć białą skórę, nasiona, błonkę z cząstek cytryny) i podzielić na cząstki. Namoczyć 30 g rodzynek sułtańskich na 15 minut i wycisnąć. W pucharkach ułożyć cząstki cytryn, 100 g malin i rodzynki, zalać schłodzoną żelatyną ( jeszcze nie stężałą) i odstawić do lodówki. Podawać z bitą śmietaną posypaną rozkruszonym razowym chlebem i rodzynkami.
W niewielkiej ilości piwa rozpuścić 8 łyżeczek żelatyny w proszku. Gdy opadnie piana wymieszać energicznie. Podgrzać pół litra jasnego piwa (nie doprowadzać do wrzenia) z 2 łyżkami syropu malinowego i dodać rozpuszczoną żelatynę, mieszać aż równomiernie się rozpuści. Zdjąć z palnika i ostudzić. Obrać dokładnie 3 cytryny (usunąć białą skórę, nasiona, błonkę z cząstek cytryny) i podzielić na cząstki. Namoczyć 30 g rodzynek sułtańskich na 15 minut i wycisnąć. W pucharkach ułożyć cząstki cytryn, 100 g malin i rodzynki, zalać schłodzoną żelatyną ( jeszcze nie stężałą) i odstawić do lodówki. Podawać z bitą śmietaną posypaną rozkruszonym razowym chlebem i rodzynkami.