Norweskie bułeczki cynamonowe
Bułeczki cynamonowe z kardamonem są tradycyjnie przygotowywane w Norwegii w dzień św. Łucji.
2,5 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
2 3/4 szklanki mąki
7,5 dag masła lub margaryny
łyżeczka mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki soli
do posmarowania i posypania:
5 dag masła
3 łyżki cynamonu
jajko
cukier, najlepiej brązowy
Drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach letniego mleka z łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło, wymieszać z mlekiem, odstawić do przestygnięcia.
Wymieszać mąkę, kardamon, sól i cukier, połączyć z rozczynem i mlekiem z masłem, wymieszać. Wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (ok. 45 minut).
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować cienko (powinno dać się rozwałkować bez podsypywania mąką) na prostokąt ok. 15 x 30 cm, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać obficie cynamonem (można też wymieszać cynamon z masłem i smarować tą mazią). Zwinąć ciasno ruloniki zaczynając od szerszego boku, pokroić każdy na 12 części (po 2,5 cm każda), ułożyć w papierowych foremkach (powinno pozostać nieco luzu naokoło). Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać obficie brązowym cukrem.
Piec w temperaturze ok. 200°C przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Wyjmować z foremek jeszcze ciepłe.
Zamiast cynamonu można posypać ciasto cukrem, kakao albo czekoladą w proszku. Można też użyć dowolnego ulubionego nadzienia do bułeczek drożdżowych. Wtedy nie będą to już jednak bułeczki tradycyjne.
Bułeczki cynamonowe z kardamonem są tradycyjnie przygotowywane w Norwegii w dzień św. Łucji.
2,5 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
2 3/4 szklanki mąki
7,5 dag masła lub margaryny
łyżeczka mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki soli
do posmarowania i posypania:
5 dag masła
3 łyżki cynamonu
jajko
cukier, najlepiej brązowy
Drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach letniego mleka z łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło, wymieszać z mlekiem, odstawić do przestygnięcia.
Wymieszać mąkę, kardamon, sól i cukier, połączyć z rozczynem i mlekiem z masłem, wymieszać. Wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (ok. 45 minut).
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować cienko (powinno dać się rozwałkować bez podsypywania mąką) na prostokąt ok. 15 x 30 cm, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać obficie cynamonem (można też wymieszać cynamon z masłem i smarować tą mazią). Zwinąć ciasno ruloniki zaczynając od szerszego boku, pokroić każdy na 12 części (po 2,5 cm każda), ułożyć w papierowych foremkach (powinno pozostać nieco luzu naokoło). Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać obficie brązowym cukrem.
Piec w temperaturze ok. 200°C przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Wyjmować z foremek jeszcze ciepłe.
Zamiast cynamonu można posypać ciasto cukrem, kakao albo czekoladą w proszku. Można też użyć dowolnego ulubionego nadzienia do bułeczek drożdżowych. Wtedy nie będą to już jednak bułeczki tradycyjne.
