- Lut 14, 2006
- 1,142
- 0
- 0
[SIZE=24pt]Pierogi ruskie inaczej[/SIZE]
-0,5 kg ziemniaków
-0,5 kg kapusty
-1 większa cebula
-około 200g serka typu "framage" najlepiej z pieprzem
-1 łyżeczka soku z cytryny
-kasza manna (grysik)
-sól
-pieprz
-cukier
-olej
ciasto pierogowe z około 0,5 kg mąki
Ziemniaki gotujemy. Jeszcze ciepłe rozgniatamy.
Cebulę siekamy, opruszamy solą i cukrem, rumienimy na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę siekamy, wrzucamy na osolony wrzątek, obgotowujemy około 5-10 minut. (Ja użyłam do tego wody po ziemniakach). Po sparzeniu kapustę wrzucamy na rozgrzaną po podsmażaniu cebuli patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny i "podsmażamy" tak, żeby jak najbardziej ja odparować.
Mieszamy: ziemniaki, serek "framage", odparowaną kapustę, cebulę. (Jeśli ktoś preferuje "gladkie" nadzienie, można oczywiście całość zmielić). Farsz doparwiamy solą, dużą ilością pieprzu, odrobiną cukru. Można - jeśli farsz jest zbyt luźny zagęścić go 2-3 łyżkami grysiku.
Z ciasta pierogowego wykrawać krążki, nadziewać farszem. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę, ugotować.
Miałam dziś starszną ochotę na pierogi - szczególnie ruskie. Mieszkam poza Polską, nie ma tu sera białego - można go zrobić samemu, ale to długa operacja
Postanowiłam więc wykombinować jakąś namiastkę ruskich. Tymczasem efekt zaskoczył mnie mile. Bardzo mi smakują te zmieniaczano-kapuściane pierogi. Jeśli ktośma ochotę na ruskie trochę inaczej - polecam!
Smacznego
-0,5 kg ziemniaków
-0,5 kg kapusty
-1 większa cebula
-około 200g serka typu "framage" najlepiej z pieprzem
-1 łyżeczka soku z cytryny
-kasza manna (grysik)
-sól
-pieprz
-cukier
-olej
ciasto pierogowe z około 0,5 kg mąki
Ziemniaki gotujemy. Jeszcze ciepłe rozgniatamy.
Cebulę siekamy, opruszamy solą i cukrem, rumienimy na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę siekamy, wrzucamy na osolony wrzątek, obgotowujemy około 5-10 minut. (Ja użyłam do tego wody po ziemniakach). Po sparzeniu kapustę wrzucamy na rozgrzaną po podsmażaniu cebuli patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny i "podsmażamy" tak, żeby jak najbardziej ja odparować.
Mieszamy: ziemniaki, serek "framage", odparowaną kapustę, cebulę. (Jeśli ktoś preferuje "gladkie" nadzienie, można oczywiście całość zmielić). Farsz doparwiamy solą, dużą ilością pieprzu, odrobiną cukru. Można - jeśli farsz jest zbyt luźny zagęścić go 2-3 łyżkami grysiku.
Z ciasta pierogowego wykrawać krążki, nadziewać farszem. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę, ugotować.
Miałam dziś starszną ochotę na pierogi - szczególnie ruskie. Mieszkam poza Polską, nie ma tu sera białego - można go zrobić samemu, ale to długa operacja
Smacznego
