czeskie ciasteczka - MAROKANKI

rozarka

Member
Wrz 4, 2006
79
0
0
14 dkg masła
1/4 l mleka
14 dkg cukru
4 dkg mąki tortowej
15 dkg grubo pokrojonych orzechów laskowych
5 dkg rodzynek
1 opakowanie kandyzowanych owoców

DO OZDOBIENIA CZEKOLADA DO GOTOWANIA

Mleko, masło cukier gotujemy, dodamy mąkę, orzechy, rodzynki,owoce kandyzowane, cały czas gotując. Aż się wszystko razem pogotuje
i będzie gęste, wyłączamy gaz.
Najlepiej dopiero w drugim dniu ( niekoniecznie ale musi masa wystygnąć ) masę nabieramy małą łyżeczką i kładziemy takie grudki -
placuszki na wysmarowaną delikatnie tłuszczem blachę. I polewamy czekoladą. Pozostawiamy do zastygnięcia.
 

Załączniki

  • marokanky.jpg_2.jpg
    marokanky.jpg_2.jpg
    31.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Skoro kładziemy na wysmarowaną blachę kuleczki, potem trzeba je przestudzić, a na zdjęciu są pokazane płaskie ciasteczka to chyba są jednak pieczone
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
daumen.gif
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Dzieki za odpowiedzi. Mysle ze gdyby trzeba bylo je piec to autorka cos by na ten temat wspomniala. Trzeba wyprobowac
 

Kasiekes

Member
Maj 28, 2011
522
0
0
Mam troszeczkę inny przepis (oryginalny)

Paczka cukru waniliowego
owoce kandyzowane (ja daje 100 gram żurawiny, 100 g.ananasów i 100moreli)
50 g orzechów
50 g rodzynków
250 ml śmietanki 36%
4 łyżki grysiku dla dzieci (1 - 1,5 paczki "mlecznego startu waniliowego")
5 łyżek cukru pudru
100-200 g migdałów
50 g masła

Migdały potrzymać we wrzątku, obrać, osuszyć i posiekać z orzechami.
Owoce pokropić na mniejsze kawałki.
Zmieszać śmietanę, miękkie masło, grysik i oba cukry. Podgrzać w kąpieli wodnej, aż zacznie gęstnieć.
Zagotować, dodać migdały, orzechy, owoce i rodzynki. Dobrze wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć kulki i mokrą łyżką rozklepać na dość cienkie placki.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut w 200stopniach.

Ostudzone i zastygnięte marokanki wysmarować od spodu rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.


Aktualnie nie mam żadnego zdjęcia, ale wyglądają mnie więcej tak:

n_marokanky_1567722689.jpg

ZK-055.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: