- Lis 13, 2005
- 9,188
- 2,742
- 113
Gofry drożdżowe
Składniki
2,25 szkl. mąki,
3 łyżki cukru,
1 opakowanie drożdży instant,
szczypta soli,
2 szkl. mleka,
3 duże jajka,
2,5 dag masła lub margaryny,
1 łyżeczka aromatu waniliowego (niekoniecznie).
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól. W rondelku podgrzać połowę mleka z masłem, do momentu, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i wymieszać z resztą mleka. Mieszanka powinna być letnia - w razie czego podgrzać troszeczkę.
Do składników w misce dodać jajka, mleko i aromat. Całość ubić mikserem na gładkie, czyli bez grudek ciasto. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Można pod przykryciem schować do lodówki do następnego dnia. Obie wersje sprawdzone, i obie są bardzo ok.
Upiec gofry na złoty kolor, po czym ozdobić wg własnego pomysłu i uznania. Można posypać cukrem pudrem, można nałożyć bitą śmietanę i obłożyć sosem owocowym .
Podałam ten przepis, choć może nie powinnam, bo nie znam autora. Ja jeszcze nie robiłam. Jak spróbuję, dodam zdjęcie.
Składniki
2,25 szkl. mąki,
3 łyżki cukru,
1 opakowanie drożdży instant,
szczypta soli,
2 szkl. mleka,
3 duże jajka,
2,5 dag masła lub margaryny,
1 łyżeczka aromatu waniliowego (niekoniecznie).
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól. W rondelku podgrzać połowę mleka z masłem, do momentu, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i wymieszać z resztą mleka. Mieszanka powinna być letnia - w razie czego podgrzać troszeczkę.
Do składników w misce dodać jajka, mleko i aromat. Całość ubić mikserem na gładkie, czyli bez grudek ciasto. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Można pod przykryciem schować do lodówki do następnego dnia. Obie wersje sprawdzone, i obie są bardzo ok.
Upiec gofry na złoty kolor, po czym ozdobić wg własnego pomysłu i uznania. Można posypać cukrem pudrem, można nałożyć bitą śmietanę i obłożyć sosem owocowym .
Podałam ten przepis, choć może nie powinnam, bo nie znam autora. Ja jeszcze nie robiłam. Jak spróbuję, dodam zdjęcie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: