Dżem dyniowo -jablkowy

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Mam przepis, robiłam wg niego dżem, ale już bardzo dawno temu.

Dżem z dyni i jabłek

4 kg dyni
4 kg kwaśnych jabłek
1-2 kg cukru /zależnie jak bardzo ma być słodki/
esencja pomarańczowa
kwasek cytrynowy

Dynię i jabłka obrać, pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Połowę dyni zasypać częścią cukru i odstawić Jabłka i drugą połowę dyni włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, wsypać pozostałą część cukru i smażyć na wolnym ogniu aż się rozpadnie i odparuje nadmiar płynu. Wówczas dodać dynię uprzednio zasypaną cukrem i odrobinę kwasku cytrynowego / do smaku - nie może być mdłe/ i smażyć Gdy dżem zgęstnieje wyłączyć gaz i wtedy dopiero dodać esencję pomarańczową /wg uznania/.
 

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
[po stokroc dzieki
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif