Pyszna, ciezka baba pachnaca jesienia i moca przypraw ...
Przepis z ksiazeczki z smakolykami ktore braly udzial w konkursie na najlepszy deser/ciasto
2 szklanki brazowego cukru
1 szklanka masla , miekkiego (225 g)
2 jaja
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki ziela angielskiego
1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
3 szklanki maki
2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
1 szklanka orzechow wloskich (ja dalam pekany), posiekane
2 szklanki daktyli, posiekane
2 szklanki piwa
Brazowy cukier zmieszac z maslem - ubic. DOdawac po jajku caly czas dobrze ubijajac..
Sypkie skladniki( w tym tez przyprawy) przesiewamy, lyzke suchej mieszanki dodajemy do orzechow i daktylii.
Sypkie skladniki dodajemy do maslanej mikstury na przemian z piwem, caly czas ubiajac. Na samym koncu dodajemy orzechy i daktyle i wszystko dobrze mieszamy.
Ciast wykladamy do uprzednio nasmarowanej i wysypanej maka foremki babkowej. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 75 minut, lub az patyczek bedzie suchy.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne, mocno brazowe ciacho , bardzo dobre ze szklanka zimnego mleka!!
Przepis z ksiazeczki z smakolykami ktore braly udzial w konkursie na najlepszy deser/ciasto
2 szklanki brazowego cukru
1 szklanka masla , miekkiego (225 g)
2 jaja
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki ziela angielskiego
1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
3 szklanki maki
2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
1 szklanka orzechow wloskich (ja dalam pekany), posiekane
2 szklanki daktyli, posiekane
2 szklanki piwa
Brazowy cukier zmieszac z maslem - ubic. DOdawac po jajku caly czas dobrze ubijajac..
Sypkie skladniki( w tym tez przyprawy) przesiewamy, lyzke suchej mieszanki dodajemy do orzechow i daktylii.
Sypkie skladniki dodajemy do maslanej mikstury na przemian z piwem, caly czas ubiajac. Na samym koncu dodajemy orzechy i daktyle i wszystko dobrze mieszamy.
Ciast wykladamy do uprzednio nasmarowanej i wysypanej maka foremki babkowej. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 75 minut, lub az patyczek bedzie suchy.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne, mocno brazowe ciacho , bardzo dobre ze szklanka zimnego mleka!!
Ostatnią edycję dokonał moderator: