Niemiecka Baba Daktylowo- Orzechowa

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Pyszna, ciezka baba pachnaca jesienia i moca przypraw ...


Przepis z ksiazeczki z smakolykami ktore braly udzial w konkursie na najlepszy deser/ciasto


2 szklanki brazowego cukru
1 szklanka masla , miekkiego (225 g)
2 jaja
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki ziela angielskiego
1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
3 szklanki maki
2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
1 szklanka orzechow wloskich (ja dalam pekany), posiekane
2 szklanki daktyli, posiekane
2 szklanki piwa

Brazowy cukier zmieszac z maslem - ubic. DOdawac po jajku caly czas dobrze ubijajac..
Sypkie skladniki( w tym tez przyprawy) przesiewamy, lyzke suchej mieszanki dodajemy do orzechow i daktylii.

Sypkie skladniki dodajemy do maslanej mikstury na przemian z piwem, caly czas ubiajac. Na samym koncu dodajemy orzechy i daktyle i wszystko dobrze mieszamy.

Ciast wykladamy do uprzednio nasmarowanej i wysypanej maka foremki babkowej. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 75 minut, lub az patyczek bedzie suchy.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Pyszne, mocno brazowe ciacho , bardzo dobre ze szklanka zimnego mleka!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Uprzejmie informuję, że idę do kuchni sprawdzić, czy mam orzechy.
lecker.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Oj jak sie ciesze!!! :::::cincin1:::::

Lisko, kochana, kupilam sobie ksiazeczke ( caly tydzien temu) z restauracji z tego bawarskiego miasteczka o ktorym pisalam w watku o Bozym narodzeniu
icon_smile.gif


Przepisy maja fantastyczne, normalnie miodzio - juz nie moge sie doczekac tych tortow co tam sa wpisane- to jest te ktore wygraly konkurs na najlepszy deser.

Ksiazeczka kosztowala cale 10$, chyba niedlugo zamowie przystawki i miesa i co tylko maja , hahah bo naprawde warto
icon_smile.gif


Malgos, dla tego ciasta warto jeszcze troche urosnac
icon_smile.gif
, hiihi , szczegolnie jak lubisz ciezkie, aromatyczne ciasta
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Acha, no jeszcze tylko orzechy skombinować muszę.
Skąd teraz wziąc orzechy?
gruebel_2.gif
Takich gotowców łuskanych nie lubię, bo często mają smak jakiś taki... zjęczały... Hmm, muszę coś pokombinować...
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Lisko, co za fotki!
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: