Chutney jabłkowy

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
3 kwaskowe jabłka
10 dag rodzynek
po pół szklanki:
-cukru
-wody
-octu winnego
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki startego imbiru
sól
po małym strąku papryki czerwonej, żółtej i zielonej

Umyte jabłka pokroić na kawałki, włożyć do rondla z wodą i rozgotować na mus.
Papryki upiec i obrać, pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę. Dodać do musu jabłkowego, doprawić octem, zmiażdżonym czosnkiem, cukrem, imbirem, namoczonymi rodzynkami. Posolić do smaku. Dokłądnie zmiksować i dusic 5 minut. Ostudzić. Przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiku, nie dłuzej niż 3-4 dni.

Przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku do Polityki "50 smakołyków ze spiżarni" Piotra Adamczewskiego. Nie wypróbowywałam go jeszcze, ale już widzę, że dałabym mniej wody do duszenia jabłek i chyba mniej octu na te 3 sztuki. Sądzę, że można go zapakować do słoików i pasteryzować z kwadrans, wtedy pewnie wytrzyma dłużej niż 3 dni
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Nie lubie dodatku czosnku
icon_mrgreen.gif

Przepis fajny i pewnie się skuszę
lecker.gif
Jednak mi chodzi o coś, co może postać kilka miesięcy
gruebel_2.gif

W każdym razie dziękuje
bussi.gif