Nalewka Mieciówka*

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Przepis był podany dawno temu w jakiejś gazecie przez Mietka Szcześniaka

0,5 l spirytusu
1/2 pomarańczy
1 mandarynka
1 cytryna
2 łyżki miodu
bakalie: kilkanaście rodzynek, 4 figi, 4 morele, 4 daktyle

Spirytus przelać do słoja lub butelki z szeroką szyjką, dodać umyte i pokrojone w kostkę owoce ze skórką, pokrojone figi, daktyle, morele, rodzynki i miód. Odstawić na 3 - 4 dni. Codziennie wstrząsać zawartością. Następnie dolać 0,5 litra zimnej przegotowanej wody i znów odstawić na trzy dni. Przecedzić. Można też podawać z owocami.

Jeszcze nie robiłam, ale mam wielką ochotę.
Jobi, jak myślisz, czy nie trzeba tu dodać więcej "słodyczy" (miodu lub cukru)
icon_question.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kursant

Member
Lis 28, 2008
3
0
0
Przepis ten wygląda jak zubożony Likier Bożonarodzeniowy w którym jest więcej aromatycznych składników, oto on:

Likier Bożonarodzeniowy

100 g suszonych fig,
100 g suszonych moreli,
150 g śliwek suszonych (bez pestek),
50 g daktyli bez pestek,
50 g orzechów włoskich (połówki obrane ze skorki),
25 g rodzynek,
5 goździków,
2 grube plastry pomarańczy,
1 laska wanilii,
1 laska cynamonu,
250 g kandyzowanego cukru,
w przepisie jest ¼ l winiaku, ale myślę ze może być 50° alkohol.

Wszystkie składniki umieścić w zakręcanym słoju i zalać procentami. Pozostawić w cieple na 4 tygodnie codziennie potrząsając. Mam nadzieje, ze Waszym Paniom będzie smakować!!