Kurczak Zehndersow

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Na poczatku mialam maly dylemat czy ten przepis powinien sie tutaj znalesc czy w grilowanej sekcji ,poniewaz originalnie przepis jest reklamowany jako czysto na grilla. JAk sie okazuje, ten sosik nie tylko bardzo dobrze sie kompunuje z kurczakiem , ale i jest doskonaly jako sos do ryzu.

piersi z kurczaka
1.5 szklanki masla
1 szklanka cukru
3 lyzeczki papryki
1 lyzka musztardy
2 lyzeczki cebuli granulowanej
1 lyzeczka cayenne
3 lyzeczki kuminu
3 1/2 szklanki ketczupu
3/4 szklanki octu
2 zabki czosnku, zmiazdzone

Maslo roztapiamy, dodajemy reszte skladnikow i gotujemy na malym ogniu przez 30 minut. Gdy gotowe, piersi z kurczaka smarujemy sosem i grilujemy . NA koncu podajemy z odrobinka sosu.

Sos mozna przetrzymywac w lodowce przez 3 tygodnie i jest wysmienitym dodatkiem samym w sobie do ryzu.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Paula,tego chyba bardzo dużo wychodzi?Czy można ten sos zamrozić?
Tak poza tym ja bym dała więcej czosnku :D
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
bardzo sie ciesze owieczko z smakowalo!! , ja jak czasu nie mam to tylko sos gotuje, kurczaka podsmazam na patelce, kroje na czastki i wykladam na talerz z ryzem, potem tylko sosem polewam i zajadamy
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
ja jednak dodałam trochę soli i dałam mniej masła(następnym razem dam jeszcze mniej bo dość tłuste to wychodzi
icon_smile.gif
)
sos przepyszny
icon_smile.gif
piekłam polane nim pałki kurczacze i wyszły bardzo smaczne
icon_smile.gif
piersi z grilla pewnie wyjdą jeszcze lepsze
icon_smile.gif