Pieczona papryka

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
kermidt @ 30 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=869123Ale pasteryzowac chyba nie powinno sie na oko. Bo nie chodzi tu o to, by papryka zmiekla
icon_wink.gif
tylko zeby przestala przez rok w sloiku.
Ja wszystko pasteryzuję na oko - nie znaczy to, ze słoiki mi się źle przechowują
icon_mrgreen.gif

Papryka i tak po pieczeniu nie jest jędrna i chrupiąca, więc nie muszę pilnować przysłowiowych trzech minut, jak przy korniszonach czy papryce w occie.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Tia...
Zesmy sie dogadaly...
Ja mialam na mysli, ze za krotko trzymana, a Ty ze za dlugo.
icon_lol.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
zrobiłam z kilograma papryki, nie trzymałam w marynacie tylko wszystkie składniki zmieszałam dodając dużo mniej oliwy - robię porcję na kilka obiadów do sałatki dlatego nie pasteryzowałam tylko siupnełam do lodówki
icon_biggrin.gif

Nie wytrzymałam i spróbowałam - jest bardzo smaczna
lecker.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ciągle robię paprykę w ten sposób, jest genialna do kanapek
lecker.gif

Marynatę mieszam z pół szklanki oliwy i całość wlewam do papryk i pakuję do słoików,
nie pasteryzuję bo zjadamy ją w kilka dni więc przechowuję w lodówce
mniam.gif
 

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,451
315
83
Zrobiłam z 2 kg papryki opiekałam w całośći ,nie dodałam tylko skórki z cytryn tylko sam sok , do marnaty dodałam jedną szklanke oleju i wymieszałam wszystko z papryką odstawiłam żeby się przegryzło i do słoiczków. Wyszło 5 słoików po 300ml. ale jeden już pożarty
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
pycha musze jeszcze dokupić papryki i zrobić jeszcze kilka słoików
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Wyciągam na wierzch bo sirota czosnku zapomniałam kupić i muszę na targ potruchtać.
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Ja robię tak paprykę od czasu jak wróciłam z Włoch,
wczoraj zrobiłam 2 kg i siedzi sobie zamknięta w pojemniku w lodówce .....starczy góra do jutra.
W ubiegłym roku próbowałam pasteryzować i ta która została w piwnicy do stycznia już się niestety nie nadawała.......
icon_sad.gif

Ta jedzona miesiąc czy dwa od przygotowania była ok.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Robiłam ją w zeszłym roku i wyszła pyszna. Jedno mi tylko w niej przeszkadzało - spora ilość czosnku, który jest mocno wyczuwalny, a ja niestety po czosnku mam problemy ze zgagą. Mam więc pytanie - można ją zrobić bez czosnku lub z maleńką jego ilością? Bo wielką mam ochotę na powtórkę.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Aż ślinka leci.
lecker.gif

Przypomniałaś mi, że czas się wziąć za paprykowe zapasy. W tym roku zrobię część w zalewie z tego przepisu, ale większość jak zwykle zamrożę. Zimą do pizzy, gulaszów, zup niezastąpiona, a jeszcze ten lekko dymny zapach.
lecker.gif
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
Buka @ 12 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1330192Aż ślinka leci.
lecker.gif

Przypomniałaś mi, że czas się wziąć za paprykowe zapasy. W tym roku zrobię część w zalewie z tego przepisu, ale większość jak zwykle zamrożę. Zimą do pizzy, gulaszów, zup niezastąpiona, a jeszcze ten lekko dymny zapach.
lecker.gif
Buko jak dobrze rozumiem mrozisz upieczoną paprykę? Ale wpierw ją marynujesz?
bardzo mnie zaintrygowałaś bo obawiam się czy czegoś nie sknocę i czy moja papryka by dobrze się przechowywała
w sumie robiłam suszone pomidory rok temu i nic im nie było do stycznia (potem nie wiem jak by było bo zjedzone) ale jakoś się boję
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Odwagi, Ashiro, co tu jest do sknocenia?
fiesgrins.gif
Do tej pory tylko mroziłam upieczoną paprykę, w tym roku też, ale dodatkowo zrobię parę słoików według tego przepisu z uwzględnieniem uwag dotyczących zalewy.
Pieczona: Umytą paprykę kroję na pół, wybieram gniazda nasienne, układam na blasze i papierze dupką do góry, wstawiam do pieca 220* na około 20 minut. Jak się podpiecze i miejscami zrobi się brązowa, przekładam szczypcami do spaghetti do garnka i przykrywam na parę minut. Jak odparuje i trochę ostygnie zdejmuję skórkę, kroję w paski 1-1,5 cm. Jak całkiem ostygnie przekładam porcje do woreczków i mrożę. W tym roku robiłam czerwoną, żółtą i pomarańczową, ładnie będą wyglądały w jajecznicy albo na pizzy.
icon_smile.gif

Taka jeszcze uwaga: w garze z paprykami zbiera się trochę wody i tę wylewam, natomiast po obraniu i pokrojeniu tego płynu/soku jest niewiele i już go nie usuwam, mieszam i taką wilgotną przekładam do woreczków.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
bo ja zdolna inaczej jestem, wszystko potrafię sknocić
icon_mrgreen.gif

ale chyba dodałaś mi odwagi może spróbuję...
zastanawiam się czy będę miała miejsce w zamrażarce na paprykę bo planuję hurtowe ilości dyni zamrozić...
ale troszkę upchnę na pewno. chociaż zastanawiam się do czego będę do zużywac... ale coś się znajdzie na pewno
dziękuję za podsunięcie pomysłu ;)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Nie za ma co.
icon_smile.gif
Może dynia nie będzie się za bardzo rozpychać?
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Buka @ 15 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1331802Taka jeszcze uwaga: w garze z paprykami zbiera się trochę wody i tę wylewam, natomiast po obraniu i pokrojeniu tego płynu/soku jest niewiele i już go nie usuwam, mieszam i taką wilgotną przekładam do woreczków.
Buko,
piszesz, ze zima robisz zupę z papryki. Proponuję ci nie wylewac tej "wody", bo to sam smak papryki.
Ja co roku przetwarzam sporo papryki, bo blisko mam "zagłębie paprykowe". Jedną z nich to właśnie robię tak: myję, dzielę na ćwiartki, wyjmuję środek i wrzucam do gara z grubym dnem (uzywam Zeptera). Garnek przykrywam szczelną pokrywką i podłaczam gaz na najmniejszym palniku i najbardziej na minimum przykręconym. Papryka się paruje, puszcza właśnie sporo soku. Gar wyłaczam, studze papryke na tyle, by można było ją swobodnie obrać ze skórek. Ponownie podgrzewam, trochę solę i gorącą wkładam do gorących słoików, zalewam wytworzonym sokiem. Koniec. Świetna na zupę paprykową, do sosów. Moze spróbujesz.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Sioniu, niech wobec tego każda gospodyni zadecyduje, co z tą wodą robić. W gotowaniu jest trochę inaczej i tez bym chyba jej nie wylewała, natomiast woda z pieczonych w piekarniku jest ciemna i pachnie lekko przypaleniem. Po obraniu ze skórki juz tego soku nie wylewam, ale ten pierwszy mógłby mi zepsuć smak.

Gatita, ale jaka frajda w zimie. Papryka po 15 zeta i Ty mało, że masz swoją, to już gotową.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ashira @ 15 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1331825bo ja zdolna inaczej jestem, wszystko potrafię sknocić
icon_mrgreen.gif

ale chyba dodałaś mi odwagi może spróbuję...
zastanawiam się czy będę miała miejsce w zamrażarce na paprykę bo planuję hurtowe ilości dyni zamrozić...
ale troszkę upchnę na pewno. chociaż zastanawiam się do czego będę do zużywac... ale coś się znajdzie na pewno
dziękuję za podsunięcie pomysłu ;)
Wsadziłam papryki do piekarnika bo już kapcanieć zaczynały
icon_lol.gif


Ashiro w jakim stanie mrozisz dynię?
tylko dwa razy robiłam zupę z dyni i jabłek na słodko i nie mam pomysłu na coś innego co bym miała ochotę zjeść,
a w zimowy wieczór zjadło by się ciepłą, słodką, pachnącą zupkę
lecker.gif
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
kasha @ 17 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1332628Wsadziłam papryki do piekarnika bo już kapcanieć zaczynały
icon_lol.gif


Ashiro w jakim stanie mrozisz dynię?
tylko dwa razy robiłam zupę z dyni i jabłek na słodko i nie mam pomysłu na coś innego co bym miała ochotę zjeść,
a w zimowy wieczór zjadło by się ciepłą, słodką, pachnącą zupkę
lecker.gif
ja dyniową to na słono, z duża ilością czosnku ;) a surową dynię kroję w kostkę wrzucam do worków i do zamrażarki. Łatwiej jest mi potem poupychać w zamrażarce jak jest w małych kawałkach.
ale za to Twój przepis mnie zaintrygował