Pieczona papryka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
Wtrącę się, jesli pozwolicie.
Kasho, Bea ma dużo przepisów na dyniowe dania, w tym taką zupę, którą bardzo polubiłam:
http://www.beawkuchni.com/2008/10/festiwal-dyni-cz2.html

Ashiro, znacznie mniej miejsca w zamrażarce zajmuje dynia już rozparowana lub upieczona i w postaci papki zamrożona w porcjach.
icon_smile.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Buko, ciesze sie, ze zupa smakuje!
icon_smile.gif


A przy okazji pieczonej papryki (i dyni ;)) - to moze i ta posmakuje?
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ashira @ 18 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1332805ja dyniową to na słono, z duża ilością czosnku ;) a surową dynię kroję w kostkę wrzucam do worków i do zamrażarki. Łatwiej jest mi potem poupychać w zamrażarce jak jest w małych kawałkach.
ale za to Twój przepis mnie zaintrygował
Rozumiem, dziękuję Ashiro - nie wpadłam na tak prosty sposób
icon_biggrin.gif


Wtrącę się, jesli pozwolicie.
Kasho, Bea ma dużo przepisów na dyniowe dania, w tym taką zupę, którą bardzo polubiłam:
http://www.beawkuchni.com/2008/10/festiwal-dyni-cz2.html

Ashiro, znacznie mniej miejsca w zamrażarce zajmuje dynia już rozparowana lub upieczona i w postaci papki zamrożona w porcjach.

Bardzo Buko dziękuję, w jaki sposób się rozparowuje i piecze dynię?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
kasha @ 18 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1332962Bardzo Buko dziękuję, w jaki sposób się rozparowuje i piecze dynię?
Przekrawasz, usuwasz pestki i miąższ, obierasz, kroisz na kawałki i do gara+niewielka ilośc wody i na małym ogniu doprowadzasz do wrzenia. Gotuje się tylko kilkanaście minut, można potem zmiksowac albo tylko rozdrobnić widelcem, zużyć albo ostudzić i zamrozić. Z pieczoną podobnie tylko zamiast go gara układasz na blasze z papierem i pieczesz, 200 stopni przez 20 -30 minut. Do pieczenia dyni nie obieram, skórka po upieczeniu sama odchodzi, nie będę sie niepotrzebnie męczyć.
icon_smile.gif
Dalej jak zwykle.
Takiej pieczonej do zjedzenia na przekąskę poszukaj w przepisach, trzeba ją przyprawić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,451
315
83
Moja pieczona papryka

pap1.JPG
pap2.JPG
z 3,5kg wyszło 6 słoiczków 300 ml.
 

Załączniki

  • pap1.JPG
    pap1.JPG
    72.7 KB · Wyświetleń: 4
  • pap2.JPG
    pap2.JPG
    49.5 KB · Wyświetleń: 4

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Ależ mi narobiłaś smaka. Ja też taką chcę, ale mam pytanie - czy można ją zrobić bez czosnku lub z maleńką jego ilością, bo ja nie za bardzo trawię czosnek?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Spadlyscie mi jak z nieba z tym przepisem, wlasnie nabylam w tesco przeceniona papryke ( stracila polysk, poza tym nic jej nie dolega:) i zastanawialam sie jak to bogactwo zuzytkowac...

Oczywiscie skorzystam!
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Zrobilam, dzisiaj sprobowalam. Pyszna, z potencjalem: nastepnym razem dam mniej skorki i soku z cytryny, bo mi przygasza smak papryki. Musze tez dopracowac technologie obierania ze skorki, bo czesc schodzila slicznie, a czesc jak przymurowana.
Jeszcze raz dziekuje za inspiracje!
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
KAROTKA @ 25 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=858577A obrane i pokrojone w cząstki lub paski papryki wkładam do miski, dodaję sól, sok z 2-3 sporych cytryn (na 1,5-2 kg papryki) i wlewam olej - ale nigdy nie daję go w tak dużej ilości. Mniej więcej wychodzi mi szklanka oleju na 2 kg papryki. Całość z tym olejem i sokiem z cytryny mieszam w misce (czasami dodaję jeszcze 2-3 łyżki miodu) i napełniam słoiczki. Pasteryzuję na oko, bo papryka i tak jest zupełnie miękka, więc tego czasu pasteryzacji nie trzeba tak pilnować jak przy marynowanej w occie, która jednak powinna być chrupiąca.
Zrobiłam w ten sposob - bardzo poreczny! A kiedy papryka zostala wyjedzona, w sloiku pozostalo nieco sosu paprykowow-cytrynowo-olejowego, tak 2-3 lyzki. Polalam nim świeżo usmażonego morszczuka - zimny sos na goraca rybe dalam - maz sie nie mogl nachwalic ze taki dobry sos .. Polecam!
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
pyszna papryka, postała chwilę na razie ale jutro chyba powtórka, bo ta rano będzie zjedzona
mniam.gif


moje modyfikacje: sok z pieczonych w całości strąków wylewałam do miski, dodałam do niego sól, cukier i kwasek cytrynowy (zapomiałam kupić cytryn) i zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Buka @ 19 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1332997Przekrawasz, usuwasz pestki i miąższ, obierasz, kroisz na kawałki i do gara+niewielka ilośc wody i na małym ogniu doprowadzasz do wrzenia. Gotuje się tylko kilkanaście minut, można potem zmiksowac albo tylko rozdrobnić widelcem, zużyć albo ostudzić i zamrozić. Z pieczoną podobnie tylko zamiast go gara układasz na blasze z papierem i pieczesz, 200 stopni przez 20 -30 minut. Do pieczenia dyni nie obieram, skórka po upieczeniu sama odchodzi, nie będę sie niepotrzebnie męczyć.
icon_smile.gif
Dalej jak zwykle.
Takiej pieczonej do zjedzenia na przekąskę poszukaj w przepisach, trzeba ją przyprawić.
Buko dziekuję Buko bardzo
bussi.gif
jutro szukam dyni
fiesgrins.gif


Moją paprykę tylko upiekłam, pokroiłam i zamroziłam porcyjki w filiżankach
icon_lol.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
Zgrabne porcyjki wyjdą. Wyjęłabym je na chwilę, a potem przełożyła z filiżanek do woreczków. Szkoda miejsca, no i filiżanki wrócą do obiegu.
icon_mrgreen.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
kolejne upieczone, tu jeszcze na blaszce, bo teraz siedzą już w słojach
 

Załączniki

  • papryka_pieczona.jpg
    papryka_pieczona.jpg
    69.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
qd @ 30 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1337646Zrobilam, dzisiaj sprobowalam. Pyszna, z potencjalem: nastepnym razem dam mniej skorki i soku z cytryny, bo mi przygasza smak papryki. Musze tez dopracowac technologie obierania ze skorki, bo czesc schodzila slicznie, a czesc jak przymurowana.
Jeszcze raz dziekuje za inspiracje!
Bo to też zależy od papryki, jak jest taka mięsista o ciemnym czerwono-borodowym kolorze, to schodzi pięknie
icon_smile.gif
Nie wiem czy to ma coś wspólnego z odmianą papryki czy stopniem dojrzałości, ale tak to zaobserwowałam.
icon_mrgreen.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Moja ulubiona. Zrobiłam ale muszę jeszcze dokupić paprykę i zrobić więcej.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,411
113
Skusiłam się i zrobiłam tak jak w przepisie z 1,5 kg papryki.
Tak myślę, że tam może powinno być nie 600 a może 60 ml oliwy?
gruebel_2.gif

Wczoraj włożyłam do marynaty (cytryna, sól, czosnek, skórka), a dziś po odcedzeniu marynaty dolałam do niej około 150-200 ml oliwy, podgrzałam i gorącą mieszaniną zalałam paprykę ułożoną w świeżo wypieczonych słoiczkach.
Wyszły mi 3 słoiki o pojemności 280 ml.
Zostało mi bardzo dużo zalewy i stąd wywnioskowałam, że oliwy powinno być dużo mniej niz w przepisie.

W trakcie marynowania:
28.jpg

i efekt:
31.jpg
 

Załączniki

  • 28.jpg
    28.jpg
    94 KB · Wyświetleń: 4
  • 31.jpg
    31.jpg
    67.1 KB · Wyświetleń: 4

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
icon_eek.gif
Wpędzasz mnie w kompleksy.
icon_wink.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Taki sloiczek to gotowa podstawa do pasty muhammara. Właśnie wcinam pieczoną dynie z ta pastą.