- Sie 21, 2006
- 53
- 0
- 0
Wczoraj spacerując między straganami z zagranicznymi brzoskwiniami i winogronami zobaczyłam piękną krągłą dynię. I takie jesienne wspomnienia, pachnące żarem jesiennych grilli, kasztanów jadalnych, co parzą w dłonie i pierogów z nadzienim z dyni, zaczęly mnie korcić do kucharzenia. Z roku na rok, ten przepis łagodzi powrót z wakacji. Sezon na dynie dopiero sie rozpocznie. Hurra!
Pierogi z nadzieniem z dyni
Składniki dla 4-6 osób
Na ciasto makaronowe
300 g mąki pszennej
3 jaja
1 łyżka oliwy extravergine
szczypta soli
Na farsz
500 g miąższu dyni
4 łyżki startego parmezanu
1-2 ciasteczek amaretti
1 jajo
gałka muszkatołowa
Na okrasę
80 g masła
starty ser parmezan
Miąższ dyni pokroić w plastry o grubości 2/3 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 30 minut; wyjąć z piekarnika; ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać starty parmezan, rozkruszone na proszek amaretti, jajo i szczyptę startej gałki muszkatołowej gałki, sól i pieprz. Mieszać, tak długo, aż masa nabierze gładkiej konsystencji.
Zrobić i rozwałkować ciasto makaronowe i przygotowaćb tortelli o dowolnym kształcie.
Tortelli gotować we wrzącej, posolonej wodzie, gdy są al dente odcedzić i okrasić stopionym masłem i posypać startym parmezanem.
Smacznego
Pierogi z nadzieniem z dyni
Składniki dla 4-6 osób
Na ciasto makaronowe
300 g mąki pszennej
3 jaja
1 łyżka oliwy extravergine
szczypta soli
Na farsz
500 g miąższu dyni
4 łyżki startego parmezanu
1-2 ciasteczek amaretti
1 jajo
gałka muszkatołowa
Na okrasę
80 g masła
starty ser parmezan
Miąższ dyni pokroić w plastry o grubości 2/3 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 30 minut; wyjąć z piekarnika; ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać starty parmezan, rozkruszone na proszek amaretti, jajo i szczyptę startej gałki muszkatołowej gałki, sól i pieprz. Mieszać, tak długo, aż masa nabierze gładkiej konsystencji.
Zrobić i rozwałkować ciasto makaronowe i przygotowaćb tortelli o dowolnym kształcie.
Tortelli gotować we wrzącej, posolonej wodzie, gdy są al dente odcedzić i okrasić stopionym masłem i posypać startym parmezanem.
Smacznego