Tortelli di zucca - Pierogi z nadzieniem z dyni

giada

Member
Sie 21, 2006
53
0
0
Wczoraj spacerując między straganami z zagranicznymi brzoskwiniami i winogronami zobaczyłam piękną krągłą dynię. I takie jesienne wspomnienia, pachnące żarem jesiennych grilli, kasztanów jadalnych, co parzą w dłonie i pierogów z nadzienim z dyni, zaczęly mnie korcić do kucharzenia. Z roku na rok, ten przepis łagodzi powrót z wakacji. Sezon na dynie dopiero sie rozpocznie. Hurra!

Pierogi z nadzieniem z dyni

Składniki dla 4-6 osób

Na ciasto makaronowe
300 g mąki pszennej
3 jaja
1 łyżka oliwy extravergine
szczypta soli

Na farsz
500 g miąższu dyni
4 łyżki startego parmezanu
1-2 ciasteczek amaretti
1 jajo
gałka muszkatołowa

Na okrasę
80 g masła
starty ser parmezan

Miąższ dyni pokroić w plastry o grubości 2/3 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 30 minut; wyjąć z piekarnika; ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać starty parmezan, rozkruszone na proszek amaretti, jajo i szczyptę startej gałki muszkatołowej gałki, sól i pieprz. Mieszać, tak długo, aż masa nabierze gładkiej konsystencji.
Zrobić i rozwałkować ciasto makaronowe i przygotowaćb tortelli o dowolnym kształcie.
Tortelli gotować we wrzącej, posolonej wodzie, gdy są al dente odcedzić i okrasić stopionym masłem i posypać startym parmezanem.

Smacznego
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
odkopuję tak ciekawy przepis
zastanawia mnie tylko na co zamienić ciasteczka amaretti bo jakoś niezbyt mi tu pasują,moje ubogie kubki smakowe nie wyobrażają ich sobie ;) ale może prażone migdały?