Śliwki w czekoladzie

martinem

Member
Kwi 16, 2008
17
0
0
W ubiegłym roku z racji braku śliwek, nie przygotowałam zapasów czeko-sliwki, za tow tym roku się poprawiłam i chociaż przez majowe przymrozki i śnieżyce - SIC! udało się zebrać trochę kilogramów węgierek, no i rodzina nie odpuściła zrobienia zeń nitelli
icon_smile.gif
Jednak moje śliwki były słodkie a więc nie dawałam cukru, poza kilkoma łyżkami cukru z wanilią - domowej produkcji - to zupełnie inny smak niż ten kupny cukier WANILINOWY! Poza tym daję mniej kakao aniżeli w przepisie - na oko, a raczej na smak - próbuje dodając po trochu, zamiast czekolady gorzkiej dodałam mleczną bo wydaję się być delikatniejsza w smaku, ale UWAGA, trzeba uważać na ilość i dodawać po trochu 9zdecydowanie mniej niż w przepisie) bo mleczna czekolada jest bardzo słodka. Mam 30 słoiczków ale pewnie za długo nie postoją bo tata potrafi jeden około - 300 ml zjeść na raz!
icon_smile.gif
Odkąd odkryłam ten przepis nikomu już nie smakują tradycyjne powidła śliwkowe, tylko takie dekadencja w czystej diabelskiej postaci, cukier waniliowy, kakao, czekolada
icon_smile.gif

P.S. Śliwki rozdrobniłam blenderem co znacznie przyśpieszyło pracę i odparowywanie wody. Ja zawsze pasteryzuję około 12-15 minut a i tak nie zawsze mi słoiczki trzymają
icon_sad.gif


Wspaniały przepis, polecam, mnóstwo znajomych już zaraziłam nutellą śliwkową i kolejni wpadają w zachwyty
icon_smile.gif
Gorąco polecam poeksperymentować z ilością kakao oraz rodzaju czekolady.

Pozdrawiam,
martine
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
Czyżbym miała przyjemność otwierać tegoroczny sezon na ten specjał?
icon_lol.gif
Jesli tak, to do dzieła!
icon_lol.gif

Sliwki czekają!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
5 kg węgierek = 10 słoików po dżemie. Teraz robię z pomarańczowo-goździkową nutą, ale wrócę jeszcze do czekoladowych, są rewelacyjne. Musiałam je trochę potraktować żyrafą, albo wcześniej zmieszać kakao z cukrem, bo się nie chce do końca wmieszać.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Buko, cieszę się, że Ci smakują, bo gusta są różne. Pamiętam, jak kiedyś Lis narzekała, że zmarnowała pyszne powidła dodając do nich czekoladę. Ja też dziś jedną porcję powideł tak zmarnowałam, głównie z myślą o świątecznych piernikach.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
Joanno, sama sobie zazdroszczę tych śliwek.
icon_lol.gif
Różne zdania o nich, to nie tylko kwestia upodobań i smaku, ale jakości surowca, czasu i uwagi przy warzeniu, a nawet nastroju. Bywa, że po pierwszym wykonaniu cos nie zachwyci, ale przy drugim lub nastepnym, kiedy dopracuje sie technologię i smak - wtedy przekonuje, bywa że na zawsze.
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Masz rację Buko, dużo zależy od okoliczności przyrody, choćby od samych śliwek. W tym roku mam tak smaczne, aromatyczne i słodkie, że cukru dałam symbolicznie, a i tak wyszło pysznie. A któregoś roku wcale dosmaczyć nie mogłam....
Najważniejsze, by dostosować przepis do własnych upodobań. Mnie najbardziej smakują takie powidła z samą czekoladą lub z czekoladą i bardzo niewielkim dodatkiem kakao.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Przede mna ostatnia faza czyli dodanie kakao i czkolady. Ale bez tych dodatkow powidla wyszly ciut za slodkie. Czy mozna dodac troche cytryny zeby nie byly takie slodkie? Czekolade dam gorzka Wedla, kakaa Deco Moreno mam tylko 23g. Wystarczy? Sliwek juz zmielonych wyszlo 2,2kg
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Niestety nie poradzę, bo ja niczego nie ważę. Kieruję się tylko własnym smakiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Jakis czas temu zrobilam te 'powidla' z jezyny, bo chlopak mi uzbieral cala torbe
icon_smile.gif
Dodalam tez brazowy cukier. Sliwkowe chyba lepsze (robilam je jakies 6 lat temu i pamietam, ze byly pyszne) ale jezynowe tez wyszly bardzo dobre. Chlopak sie zajada
icon_smile.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Wczoraj zakupiłam 15 kg węgierek.
Produkcję czas zacząć :D
5 kg przeznaczam na czekośliwkę
icon_smile.gif


Ktoś się przyłączy?...
 

martinem

Member
Kwi 16, 2008
17
0
0
Hej,

Ja w weekend przerobiłam masę śliwek
icon_smile.gif
Nutella pyszna
icon_smile.gif
Wszyscy się zajadali, nawet oporni na domowe konfitury
icon_smile.gif

Część jak zwykle zrobiłam z gorzką czekoladą, część z mleczną i mniejszą ilością kakao, część na próbę z białą czekoladą bez kakao - dość słodkie, lekko wyczuwalna biała czekolada, ale chyba najlepiej smakuje nutella w wersji z czekoladą i kakao - zarówno z gorzką, jak i mleczną - PYCHAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!! Cukru daję na oko ale niewiele, śliwko same w sobie są słodkie więc nie ma potrzeby, tylko tyle żeby zakonserwować, uchronić przed pleśnieniem. Śladowe ilości cukru wystarczą, nic się ze słoiczkami nie dzieje
icon_smile.gif


Gorąco polecam!!!
Zwłaszcza dla dzieci, jak wiadomo sklepowa nutella Ferrero - zawiera mnóstwo tłuszczów nasyconych i syropu glukozowo-fruktozowego - zabójstwo dla żył i trzustki!!!!

Polecam i zachęcam wszystkich.
U nas - Wielkopolska - w tym roku śliwki obrodziły, więc korzystam
icon_smile.gif
przerobiłam 25 kg i mam nadzieję, że jeszcze w następny weekend też mi się uda
icon_smile.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
Nastawilam właśnie ok. 2 kg śliwek. Miałam nic juz z nich nie robić, ale małżon zerwał resztę owoców i nie zjadlabym tyle. Zobaczenia za kilka dni jaki to smak
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Zrobiłam z 8 kg
icon_smile.gif
gorzka czekolada plus kakao

Z takim zapasem zima przyjemniejsza
icon_smile.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
A ja zrobiłam i.... nie smakuje mi. Dzieci jeszcze nie jadły, ale jutro im dam spróbować, może imposmakuje, jak nie będę miała na prezenty, moja mama uwielbia śliwki nałęczowskie
icon_smile.gif

W sumie mogłam się tego spodziewać, nie znoszę śliwek w czekoladzie, delicji, galaretek w czekoladzie, ptasiego mleczka, czekoladę lubię tylko jogurtową z milki, raz na ruski rok zjem białą. Cóż, może jak dzieciom przełożę do słoiczka po nutelli to może zjedzą? ;)
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ja śliwki w czekoladzie lubię ale to też nie przypadło mi do gustu
icon_smile.gif
no ale np Nutelli też nie lubię więc to było do przewidzenia.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Porównywanie smaku czekoladowych powideł śliwkowych z mającą zupełnie inny skład Nutellą jest imo nieporozumieniem - to zupełnie inne produkty, podobne do siebie jedynie konsystencją i kolorem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: