Śliwki w czekoladzie

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,337
1,408
113
Liska @ 22 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=367541Powiem tylko - to jest absolutna rewelacja! Nagroda złotego piernika dla tego, kto wymyślił ten przepis. Pyszne! Właśnie gotuję z 3 kg sliwek i jutro będzie powtórka
icon_smile.gif
.
Podpisuję się pod tym.
anbetung.gif
dla autorki. Właśnie skończyłam robić. Z 1,5 kg węgierek i 1/2 kg cukru wyszło mi 6 małych słoiczków (takich od majonezu). Tylko nie wiem czy nie za długo gotowałam. Próbowałam wlewać na spodeczek i chłodziłam w lodówce. Mam nadzieję, że konsystencja będzie dobra.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
AgusiaH @ 22 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=367445Dziewczyny , myslicie, ze sliwki mozna by bylo zyrafa potraktowac zamiast mielic w maszynce ?
Nienawidze wyciagac maszynki z czelusci spizarni.
pinggrins.gif
Mozna Agusiu, ja zawsze tak robie - prawie tak samo jak imamcia, smaze same, potem dodaje cukier i jak juz sa bardzo geste miksuje zyrafa... Potem jeszcze chwilke smaze (chwilka przy smazeniu powidel to wiecej niz kilka minut
icon_wink.gif
). Moze dlatego, ze sa juz bardzo geste to nie pryskaja i nie pienia sie
icon_smile.gif


Anno, ja nie czuje skorek w ogole - z tym, ze ja smaze az sa bardzo geste, na pewno dluzej niz 2 godziny
icon_smile.gif
Moje po 2 godzinach byly jeszcze bardzo jasne i rzadkie, smaze na bardzo malym ogniu...
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Chorobcia, smaze od wczoraj, juz chyba piata czy szosta godzine, a to dalej plynne. To pewnie te tutejsze sliwki wodniste ..... wrrrr

Czy dodatek kakao i czekolady, jakos znaczaco to zageszcza, czy dodawalyscie juz do bardzo gestych powidel ?

Ja w koncu pokroilam sliwki na drobne kawalki, poddusilam ze 2 godz bez cukru i wtedy zmiksowalam. Nie pienilo sie, chyba dzieki temu , ze byly juz podgotowane.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,337
1,408
113
Agusiu, ja robiąc z 1,5 kg węgierek smażyłam około 4 godzin. Kakao i czekoladę dodałam, jak już było dosyć gęste. Powiedziałabym, że ten dodatek zagęścił znacząco. Może obrazowo - po postawieniu słoików z gotowymi do góry nogami opadały do dna dosyć wolno, czyli gotowe u mnie są gęste.
W sumie zajmuje to trochę czasu. Życzę cierpliwości.
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Ja też smażę bardzo długo - jeśli tak jak pisze Hazo z małej ilosci śliwek to te 4 godz wystarczą, a z zwiększej dłużej. Ważna jest tez powierzchnia parowania - w szerokim garze usmażą się szybciej.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Agusiu, ja lubię smażyć powidła 2 - 3 dni, to znaczy ze 2 - 3 godzinki jednego dnia i ze dwie następnego. Nie patrzę zresztą na zegarek, tylko na ich konsystencję. Dojrzałe, słodkie śliwki szybciej się zagęszczają niż mniej dojrzałe.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
o mamo! zeby tylko sliwki mozna bylo ciagle kupic.
W tym roku sa naprawde dobre
a ja wczoraj z kilo wzielam do ciasta...

wreszcie moje dziecko bedzie moglo jesc "nutelle"
do tej pory mial maslo orzechowe wymieszane z kakaem w plynie...
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
AnnoH, dlaczego chcesz dodatkowo pasteryzowac?
Jesli będziesz wkładać gorące do słoików nie ma takiej potrzeby.
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
bajaderka @ 20 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=366433Joanno, pyszne to jest!!! I rzeczywiscie do zludzenia przypomina smak sliwek w czekoladzie
icon_smile.gif
Dzieki za przepis - bede na pewno co roku powtarzac bo juz widze i smakuje piernik przelozony tym smarowidlem
icon_smile.gif

Ja zamiast cukru waniliowego wrzucilam do sliwek dwie naciete laski wanilii, reszte robilam zgodnie z przepisem
icon_smile.gif


img9474oa1.jpg
Bajaderko ale piekne zdjecie
lecker.gif
mniam to musibyc przesmaczne
a z jakiego przepsiu robilas Twoj piernik ??
kupuje sliwki jutro
mam nadzieje ze mi sie to uda
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
O rany rany rany miałam nie robic już żadnych przetworów
cry_1.gif

W poniedziałek sunę na bazarek po śliwki i kakao i smażę
mniam.gif
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Ja robie druga porcje, bo pierwsza topnieje w tempie zastraszajacym
icon_smile.gif


belle, uda sie na pewno - to tak jak smazenie powidel, potem tylko dodajesz te pyszne dodatki
icon_wink.gif
A to ciasto to nie piernik tylko takie zwykle czekoladowe ciasto z bakaliami
icon_smile.gif