Śliwki w czekoladzie

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
no i przegielam
cry_1.gif
zrobialm wczoraj ten dzemik, i tak sobie go kosztowalam, kosztowalam... i potem tez kosztowalam....i dzis czuje sie potwornie.Ciagle sobie powtarzam: a trzabylo tyle zezrec???
dump.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
zaraz wkładam swoją nutellę do słoików,wyszła przepyszna
lecker.gif

zrobiłam z 1.5 porcji i dałam o 20 dkg cukru mniej bo śliwki były już pomarszczone i słodkie bardzo,zamiast cukru wanilinowego dodałam 10 dkg cukru waniliowego wg przepisu Jamiego Olivera
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
dziunia @ 26 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=369295zaraz wkładam swoją nutellę do słoików,wyszła przepyszna
lecker.gif

zrobiłam z 1.5 porcji i dałam o 20 dkg cukru mniej bo śliwki były już pomarszczone i słodkie bardzo,zamiast cukru wanilinowego dodałam 10 dkg cukru waniliowego wg przepisu Jamiego Olivera
icon_smile.gif
Ja też daję cukier waniliowy, a nie wanilinowy i również robię go sama, miksując cukier z pociętą na kawałki laską wanilii w specjalnie do tego celu przeznaczonym młynku do kawy. Nie trzeba go później przesiewać - jest od razu bardzo drobno zmielony. Mam ten młynek od ponad 20 lat i skóra mi cierpnie na samą myśl, co zrobię, gdy kiedyś odmówi współpracy....
icon_neutral.gif


Wczoraj robiłam podobną metodą dżem z gruszek - również dodałam do niego zrobionego powyższym sposobem cukru waniliowego i na koniec, 2 tabliczki białej czekolady. Pychota...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Joanno
anbetung.gif

zrobilam i jest bardzo dobre
maz jak sprobowal to sie tylko zapytal
''tylko tyle zrobilas?? wez moze zrob wiecej
rofl.gif
gruebel_2.gif

wiec jutro jade po sliwki :fiesgrins: i wsobote robie podwojna porcje
Bajaderko dziekuje za wstawiony przepis na ciasto
bussi.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Belle - cieszę się, że powidełka smakują. Mnie też korci, by zrobić jeszcze jedną porcję, choć spiżarnia zaczyna mi pękać w szwach....
icon_smile.gif
Ale chyba jeszcze zmieszczę kilka słoiczków tego smakołyku.
icon_mrgreen.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
prosze, powiedzcie mi, czy 2,5 kilo to ma byc PO wypestkowaniu? Czyli ile sliwek kupic?
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Kup 3 kilogramy, te pestki nie są cieżkie. Jak ci zostanie to zjesz
icon_lol.gif
Jak chcesz zjesc więcej to kup 3 i pół.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
rofl.gif
a potem kto będzie za mnie cierpiał całą noc!
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
To jest pyszne, obłędnie pyszne
icon_lol.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
pyszne do naleśników. tylko że ja nie lubię smazyć dżemów, kiedyś prysnął mi gorący dżem cytrusowy na twarz i jakoś zawsze mi pryska...
czy myślicie, że można przysposobić w ten sposób już gotowe powidła od babci? Odkręcić, władowac do garnka, dodac kakao i czekoladę, trochę podgotować i znów do słoi?
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,363
824
113
A oto moje, na etapie wtapiania czekolady i kakaopudru.

Smarowid_o__liwkowe.JPG

Malgosimi @ 22 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=381920pyszne do naleśników. tylko że ja nie lubię smazyć dżemów, kiedyś prysnął mi gorący dżem cytrusowy na twarz i jakoś zawsze mi pryska...
czy myślicie, że można przysposobić w ten sposób już gotowe powidła od babci? Odkręcić, władowac do garnka, dodac kakao i czekoladę, trochę podgotować i znów do słoi?
Małgosimi, ja tak zrobiłam z pierwsza partią. Już jej prawie nie ma, ale co prawda wyszło mi takie bardziej gęste, taka pasta. Poradziłam sobie tak, że do lekko przetartej olejem szklanej brytfanki żaroodpornej wylałam zawartość4 słoików (dżemowych) i w piekarniku doprowadziłam prawie do wrzenia. Dodałam tam czekolade i kakao, wymieszałam i znowu pozostawiłam na ok. 20 minut. Nie wiem, może to było za długo i dlatego wyszło takie gęste? Druga partia to już wg przepisu.
 

Załączniki

  • Smarowid_o__liwkowe.JPG
    Smarowid_o__liwkowe.JPG
    149.3 KB · Wyświetleń: 1

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
RObie dzis!
ze sliwek czerwonych

kurcze natychmiast potrzebuje wage!!!!!
cry_1.gif

Widze na paragonie, ze sliwek mam ... loj kretynka! ledwie kilo z pestkami
icon_rolleyes.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
smak ok
tylko jak dla mnie konsystencja lepsza by byla gladka

nie ma to tamto, trza sie udac na polowanie na zyrafe
icon_mrgreen.gif