Bakłażanowe roladki w cieście omletowym*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Bakłażanowe roladki w cieście omletowym.



1 bakłażan
8 plastrów kiełbasy mortadeli
pół zielonej papryki pokrojonej w długie paski
8 plastrów sera żółtego mazdamer

ciasto:

2 jajka
szczypta soli
5 łyżek mąki

przyprawy:

sól
pieprz czarny mielony
pieprz cayene
bazylia

wykałaczki
oliwa do smażenia

Bakłażana kroimy na 8 plastrów. Solimy go i odstawiamy na 15 minut.
Następnie płuczemy go w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.

Na każdym plastrze bakłażana układamy: po plasterku mortadeli i sera oraz po 2 paski papryki.
Posypujemy mocniej przyprawami.

Zwijamy wszystko w ruloniki - spinając wykałaczkami.

Jajka ubijamy do białości. Dodajemy mąkę, sól i mieszamy na jednolitą masę.
Każdą roladkę maczamy w cieście i smażymy z obu stron na wolnym ogniu do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

Podajemy na gorąco z puree ziemniaczanym i zestawem surówek.

Źródło : moje
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Kroimy go w okrągłe plastry o takie :

2a.jpg
 

Załączniki

  • 2a.jpg
    2a.jpg
    219 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam na wczorajszy obiad, ale niestety baklazany nie usmazyly mi sie zbyt dobrze- byly ciut twardawe.. postanowilam je przelozyc sosem pomidorowym, mozzarella i serkiem parmigiano (cos alla parmigiana) i zapiekalam przez pol godziny w temp. 180 stopni..
wyszlo cos pysznego
mniam.gif