Arancini z papryką*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Arancini z papryką.


1bb.jpg


1 szklanka ugotowanego ryżu w bulionie
2 ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki
5 dag tartego sera pecorino
1 jajko

1 duża czerwona papryka
5 cebul

bułka tarta do obtaczania
2 jajka
oliwa do smażenia

przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz czerwony mielony
papryka ostra mielona


1. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż do miękkości. Na koniec solimy i pieprzymy.
2. Ugotowany ryż mieszamy z tartym serem, ziemniakami oraz jajkiem - doprawiamy do smaku.
3. Z tej masy ryżowej lepimy kulki - z której każdą faszerujemy nadzieniem paprykowo cebulowym.
4. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w tartej bułce.
5. Smażymy wraz z cebulą pokrojoną w talarki na złoty kolor.
 

Załączniki

  • 1bb.jpg
    1bb.jpg
    471.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
Hihotko, Ty to się widzę lubiujesz we wszelkiego rodzaju placuszkach
icon_wink.gif
.
A co to za dziwny ser ?-nie spotkałam się z tą nazwą. I czy one się nie rozlatują na patelni- taki maja delikatny wygląd ?
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
to jest włoski ser... zresztą pyszny
icon_smile.gif
a one się nie rozlatują
daumen.gif