Łódeczki z piersi kurczaka.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Łódeczki z piersi kurczaka.


Pokaż załącznik 493


2 piersi z kurczaka
5 dkg sera pleśniowego typu Brie
10 dkg pieczarek

olej

przyprawy:

sól,
pieprz różowy mielony
pieprz cytrynowy
tymianek
papryka słodka mielona

1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i każdą pierś kroimy na pół. Kazdą połówkę piersi nacinamy tak by powstała kieszonka. Układamy je na kształt łódki i posypujemy ją w środku przyprawami.

2. Wkładamy w środek tych „łódeczek” pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Mocno posypujemy przyprawami.

3. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego tak żeby ściśle do siebie przylegały po to by w trakcie pieczenia nie wyciekł nam ser z owych „łódeczek”. Wszystko to zalewamy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut.

Smacznego !!!

Źródło: ja
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
Hichotko, próbuję niemal wszystkie Twoje mięsne przepisy. Dla mojej rodziny są doskonałe. Ten będzie kolejny. Dziękuję, bo ja nie mam fantazji.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Opinia znajomej:
"Lodeczki drobiowe udaly sie. Z malymi zastepstwami.Mianowicie, byla to piers indycza,nie bylo pieczarek,ser Gorgonzola.Ten wielki kawal miecha pokroilam na mniejsze , tak ze wyszla mi 4 lodeczki , roznej wielkosci.Nie mialam tez wszystkich przypraw, pokropilam sokiem z cytryny.Napchalam srem kieszonki, posmarowalam oliwa naczynie i polalam po wierzchu.Przykrylam po 20 min.Jak dla mnie dekoracyjne, proste i smaczne.Jeszcze raz dzieki za natchnienie."

Dodam tylko, że miałyśmy "problem" - ja nie robiłam jeszce tego danka, ale analizując przepis miałyśmy wątpliwość - chodzi o fragment z punktu 3: "Wszystko to zalewamy oliwą". Hichocie, uściślij to proszę - czy Ty zalewasz te łódki oliwą??? (po co ja pytam... w końcu łódka lubi pływać
icon_smile.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
trochę po wierzchu polewam oliwą
icon_razz.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Jestem już po "czarnej robocie"
icon_smile.gif

Ponieważ jedzonko ma być na ok. 19 łódeczki czekają.
A zrobiłam je tak: pieczarki w plasterki (jak radziła Hichotka) i siup na patelnię (wolę pieczarki podsmażone), w trakcie podpiekania ciut je przyprawiłam i dolałam ciut octu balsamicznego, bo miałam na niego chęć. Smakują ODLOTOWO! Ostudziłam je, coby paluszków nie poparzyć, i do zminych, tuż przed nakładaniem ich do mięsa, dodałam pokrojony w kostkę ser. Soli dałam mało, bo ser ją ma.
Do naczynia żaroodpornego nalałam oliwy i mięsne "łódeczki" sobie miąchałam w niej, a potem nacierałam mieszanką przypraw podanych przez Hiiiiiiii Poleniuchowały sobie trochę. Po jakimś tam czasie nafaszerowałam je pieczareczkami z serem z patelni i teraz sobie leniuchują dalej i czekają, aż załaduję je do pieca
icon_smile.gif

Dodam tylko, że oprócz "łódeczek" powstał mi też jeden... mhm jakby to nazwać... "materac-kanapka"? Każda pierś ma taki malutki "języczek" Piersi miałam dwie, więc języczki były dwa. Na jeden (przyprawiony, jak "łódeczki") położyłam trochę pieczarek i na to drugi.
Cztery łódki i jeden... dziwak "nasiąkają" pysznie...
c.d.n.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
czekam z niecierpliwością na ten c.d.n.
icon_razz.gif
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
I ja też....Mam pytanie -nie lubimy serów pleśniowych i czy zółty sprawdzi się czy to raczej zupełnie inny smak?
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
No, mam wreszcie chwilę.
Od wczoraj, to jeden z moich MEGA ULUBIONYCH przepisów
icon_mrgreen.gif
(tych MEGA nie ma zbyt dużo...)
W kuchni słychać było tylko mlaskanie, wzdychanie,... Noramlnie ODLOT!!!
...
Brakuje mi słów.
...
Powiem tak: PRÓBUJCIE I SIĘ DELEKTUJCIE, bo warto. Pracy wbrew pozorom nie ma dużo.

Bietko, sera pleśniowego nie ma tu zbyt dużo - 5 dkg na dwie piersi... a co za tym idzie jego smak nie jest tu głównym. Myślę, że spokojnie jakiś fajny żółty ostry serek fajowo zastąpi pleśniowy posmaczek
icon_smile.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Robiłam je znów wczoraj (tym razem smakowanie zbiorowe) i... zauważyłam, że w przepisie stoi ser pleśniowy typu Brie, a ja dodawałam owszem ser pleśniowy, ale był to Lazur błękitny - czyli ślepotą swą zmodyfikowałam przepis....
icon_smile.gif

Mięsko podałam z Bułeczkami zapiekanymi z rokpolem i czosnkiem i wielgachną michą sałatki kapuściano - pekińskiej z ogórkiem kiszonym i majo...
Powiem tak: zmywarka się nienapracowała
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Ojej to ja tu jeszcze nic nie wpisałam!
gruebel_2.gif


Robiłam je już jakiś czas temu są bardzo smaczne. Na penwo powtórzę ten przepis!
mniam.gif