Risotto z borowikami.
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
20 dkg ryżu np. arborio
¼ szklanki białego wytrawnego wina
4 szklanki bulionu grzybowego (od biedy może być z kostki
 ) 
1 cebula posiekana
6 pieczarek
4 borowiki
oliwa do smażenia
sól
pieprz kolorowy świeżo mielony
4 łyżki startego sera grana padano do posypania
Na oliwie podsmażamy przez 3 minuty ryż. Zalewamy go winem i prażymy 4 minuty.
Dodajemy cebulę, pieczarki pokrojone w kosteczkę i wszystko zalewamy 1 szklanką bulionu grzybowego.
Borowiki kroimy w plasterki i podsmażamy na delikatnie złotawy kolor. Dodajemy do gotującego się ryżu.
Ryż gotujemy do momentu, aż wchłonie cały bulion po czym ponownie zalewamy go bulionem – robimy to ok. 20 minut - czynność podlewania powtarzając, aż ryż jest „al dente” - w trakcie często mieszamy.
Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy tartym serem.
Smacznego !!!
	
		
			
		
		
	
			
			
	
		
			
		
		
	
20 dkg ryżu np. arborio
¼ szklanki białego wytrawnego wina
4 szklanki bulionu grzybowego (od biedy może być z kostki
1 cebula posiekana
6 pieczarek
4 borowiki
oliwa do smażenia
sól
pieprz kolorowy świeżo mielony
4 łyżki startego sera grana padano do posypania
Na oliwie podsmażamy przez 3 minuty ryż. Zalewamy go winem i prażymy 4 minuty.
Dodajemy cebulę, pieczarki pokrojone w kosteczkę i wszystko zalewamy 1 szklanką bulionu grzybowego.
Borowiki kroimy w plasterki i podsmażamy na delikatnie złotawy kolor. Dodajemy do gotującego się ryżu.
Ryż gotujemy do momentu, aż wchłonie cały bulion po czym ponownie zalewamy go bulionem – robimy to ok. 20 minut - czynność podlewania powtarzając, aż ryż jest „al dente” - w trakcie często mieszamy.
Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy tartym serem.
Smacznego !!!
Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: