Risotto z borowikami*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Risotto z borowikami.


1___.jpg

20 dkg ryżu np. arborio
¼ szklanki białego wytrawnego wina
4 szklanki bulionu grzybowego (od biedy może być z kostki ;) )
1 cebula posiekana
6 pieczarek
4 borowiki

oliwa do smażenia
sól
pieprz kolorowy świeżo mielony

4 łyżki startego sera grana padano do posypania

Na oliwie podsmażamy przez 3 minuty ryż. Zalewamy go winem i prażymy 4 minuty.
Dodajemy cebulę, pieczarki pokrojone w kosteczkę i wszystko zalewamy 1 szklanką bulionu grzybowego.
Borowiki kroimy w plasterki i podsmażamy na delikatnie złotawy kolor. Dodajemy do gotującego się ryżu.
Ryż gotujemy do momentu, aż wchłonie cały bulion po czym ponownie zalewamy go bulionem – robimy to ok. 20 minut - czynność podlewania powtarzając, aż ryż jest „al dente” - w trakcie często mieszamy.
Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy tartym serem.
Smacznego !!!
 

Załączniki

  • 1___.jpg
    1___.jpg
    366.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: