Murzynek śliwkowo-rodzynkowy
Masa:
1 żółtko
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
1 masło śmietankowe
1 łyżka kakao (chociaż to wedle upodobań)
20 dkg suszonych śliwek
2 łyżki rodzynek
1/2 szklanki wódki
Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
1. Rodzynki i śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na 6-8 godzin.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, cukier waniliowy oraz żółtko.
3. Drugą połowę szklanki mleka gotujemy. Do gotującego się mleka dolewamy rozmieszaną masę budyniową.
Następnie wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie budyń.
4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy: cukier, masło oraz kakao. Mieszamy na jednolitą, gładką masę.
5. Śliwki osączamy z alkoholu i kroimy w grubszą kostkę.
Alkohol zaś będzie nam potrzebny potem do nasączenia biszkoptu.
6. Masę mieszamy, studzimy i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
7. Pieczemy biszkopt.Ubijamy jajka z cukrem do białości. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i lekko mieszamy.
8. Wlewamy do tortownicy 26 cm. i pieczemy ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.
9. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy biszkopt wzdłuż na pół. Przekładamy go masą i wkładamy do lodówki.
10. Przed podaniem kroimy na kawałki - dekorujemy polewą i lukrem.

Masa:
1 żółtko
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
1 masło śmietankowe
1 łyżka kakao (chociaż to wedle upodobań)
20 dkg suszonych śliwek
2 łyżki rodzynek
1/2 szklanki wódki
Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
1. Rodzynki i śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na 6-8 godzin.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, cukier waniliowy oraz żółtko.
3. Drugą połowę szklanki mleka gotujemy. Do gotującego się mleka dolewamy rozmieszaną masę budyniową.
Następnie wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie budyń.
4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy: cukier, masło oraz kakao. Mieszamy na jednolitą, gładką masę.
5. Śliwki osączamy z alkoholu i kroimy w grubszą kostkę.
Alkohol zaś będzie nam potrzebny potem do nasączenia biszkoptu.
6. Masę mieszamy, studzimy i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
7. Pieczemy biszkopt.Ubijamy jajka z cukrem do białości. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i lekko mieszamy.
8. Wlewamy do tortownicy 26 cm. i pieczemy ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.
9. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy biszkopt wzdłuż na pół. Przekładamy go masą i wkładamy do lodówki.
10. Przed podaniem kroimy na kawałki - dekorujemy polewą i lukrem.