Tort dobosza

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
tort dobosza

ciasto
6 jaj
60 g cukru
60 g maki
50 g masla

krem
220 ml naparu z kawy
250 g cukru
50 g kakao
opakowanie cukru wanilinowego
200 g masla

dekoracja
ziarenka kawy
50 g czekolady

bialka utrzec z cukrem
zoltka utrzec z maslem
wymierzac z maka

1/8 ciasta wylac do tortownicy
piec ok 13 min w temp 180 st
tak samo upiec nastepne 7 krazkow


napar z kawy podgrzac
dodac kako i oba cukry
rozupuscic
podgrzewac mieszajac az kawa zgestnieje
przestudzic
maslo utrzec dodawac kawe
utrzec na gldki krem
przestudzone krazki posmarowac kremem zlozyc
boki i wierzch tortu posmarowac reszta kremu udekorowac kawa i czekolada
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Musi być pycha
lecker.gif

I nie taki znowu czasochłonny
icon_wink.gif

Zrobię przy najbliższej okazji
icon_mrgreen.gif

Chciałabym zdjęcie zobaczyć....
wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
A jak gruby on wychodzi? Tak mniej wiecej
icon_wink.gif
Interesuje mnie jeszcze na jaką tortownicę są składniki. Na 28 cm czy mniejsza
gruebel_2.gif

Bo jezeli zrobię w 28 a składniki nie są na taką to wyjdzie mniej, a to już chyba nie to samo
icon_rolleyes.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Rany, a jakie to ma znaczenie upierdliwce wy :D U Agatki w domu nazywa sie toto doboszem, w czym problem. W oryginalnym leczo nie ma cukinii, jak ktoś doda to nie ma prawa nazwać tego leczem? :D
CYTATDlaczego banana nazywać jabłkiem? Jabłkiem od tego się nie stanie.
A boczniaki w zupie nie staną się kawałkami krowiego żołądka od nazwania ich flaczkami z boczniaków, a jednak tak się je nazywa :fiesgrins:
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
A schabowych sojowych nie widziała? :D
No w czym problem, czy ten tort uwłacza twojej wizji dobosza, Dziuńsławo? :D Ja mam inną wizję stefanki, bo uczono mnie, że to ciasto na herbatnikach z kremem, ale przeca nie zginę za sprawę w wątku Iguany.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
CYTATtort uwłacza twojej wizji dobosza, Dziuńsławo?
jak cholera uwłacza,żebyś wiedziała Lisławeńko :D
kura a la bażant też jest niczego sobie
pfeif2.gif

a na różne lecza nie lecza już się uodporniłam na szczęście
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no masz, Dziunka, a ja w dziale rybnym ten sam przykald ze schabowym zapodalam, jak mi mojego gravlaxa nazwano carpaccio ;)