PIERNIKI

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Trochę późno,ale dzisiaj zrobiłam ciasto piernikowe
icon_smile.gif
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,982
478
83
Ja mam trzy porcje ciasta. Janko - Twoje pierniki są naj naj naj! Przepis przekażę dzieciom jako najlepszy na świecie ;)
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,296
1,600
113
Ja bym się na miejscu Janki cieszyła.

Jaki tłuszcz będzie najlepszy? Mam w końcu foremki kotki, muszę zrobić pierniki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,296
1,600
113
Foremki mam gdzieś głęboko. Kupowałam po sezonie, chyba w Home&You. Ktoś je na Cinie pokazywał.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Wystudziłam właśnie cukier rozpuszczony z masłem i miodem i zabieram się za zagniatanie ciasta. Ale miałam problemy z karmelizowaniem cukru, bo dwa razy mi skamieniał. A bardzo uważałam - dolałam do cukru odrobinę wody i cały czas delikatnie mieszałam. Co zrobiłam nie tak? Zastanawiam się czy to nie wina cukru?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,343
3,590
113
Też mi się zdarzały kłopoty z kamienieniem cukru, więc od lat chodzę na łatwiznę i roztapiam cukier razem z miodem i tłuszczem:
Janka @ 15 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=363763Aby cukier nie skamieniał,rozpuszczam w innym garnku tłuszcz,dodaję miód i dopiero wtedy przelewam do skarmelizowanego cukru(cały czas mieszam).
Ostatnio robiłam trochę inaczej:cukier,tłuszcz i miód doprowadziłam do zagotowania,po przestudzeniu dodałam do reszty składników.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Czyli co? Od razu powinno się wrzucić cukier, miód i tłuszcz razem, i podgrzewać?
Zagniotłam ciasto, ale wyszło mi bardzo lepiące. Podsypałam mąki, ale nadal jest takie maziste. Póki co przerzuciłam je do gara i schowałam do lodówki. Zobaczę za kilka dni czy w ogóle da się rozwałkować.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Dorotko,tak,ja podgrzewam te składniki razem.

Mąki się nie dosypuje,bo ciasto po paru godzinach stężeje samo,nawet bez pomocy lodówki.
Mam nadzieję że nie wsypałaś jej za dużo .
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
To muszę sobie tę radę dopisać do przepisu, żebym w przyszłości nie popełniła już tego samego błędu. A mąki trochę dosypałam, niestety. Nie dużo, ale jednak, bo nie pamiętałam, żebym w zeszłych latach miała podobny problem z ciastem. No cóż, zobaczymy. Najwyżej będę miała nieco twardsze pierniki.