pasta warzywna

dosiazet

Member
Lip 29, 2006
298
1
0
1/2 kg marchwi
3 szt.pietruszki
1 seler średni
1/2 kg cebuli
1 szkl. oleju
3/4 szkl. wrzącej wody
sól, pieprz, papryka słodka, przecier pomidorowy-ok. 2 łyżki



Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych otworach, cebulę pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej, wrzucić najpierw cebulę, poddusić ( jak ktoś lubi to uprażyć- ja lubię). Dodać pozostałe warzywa i wrz. wodę. Dusić do odparowania .Jak warzywa zmiękną dodać przecier i przyprawy do smaku. Podawać po ostudzeniu z razowym pieczywem. Można do tej pasty dołożyć śledzie pokrojone w dzwonka 2 cm i jest pyszna sałatka śledziowa. Polecam
mniam.gif
Smacznego!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Lubię tak przyrządzone warzywa. Podobnie robię do "ryby po grecku", tylko cebulę kroję w półkrążki, dodaję jeszcze ziele angielskie i liść laurowe. I nawet jak już ryby nie ma, to same warzywka są pyszne właśnie z pieczywem, nie tylko razowym.