Omlety ryżowe z serowym nadzieniem*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Omlety ryżowe z serowym nadzieniem:


Ciasto omletowe:


4 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
3 łyżki ugotowanego ryżu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej


szczypta soli
szczypta czerwonego, mielonego pieprzu
20 dkg sera mazdamer
4 czubate łyżki sera białego mielonego
1 łyżka drobniutko posiekanej papryki

mąka i jajko do obtaczania
oliwa do smażenia


Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy żółtka i resztę składników na ciasto po czym dokładnie wyrabiamy.
Ciasto wylewamy na patelnię (małą) w czterech porcjach.
Smażymy na złotawy kolor z obydwu stron.

Robimy pastę z sera białego + papryki + doprawiamy to do smaku.
Na usmażone omlety układamy po plastrze sera mazdamer oraz po łyżce pasty serowo-paprykowej.
Składamy na pół... mocno przyciskmy... i obtaczamy raz w mące raz w jajku i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.

Obraz_106.jpg

Obraz_107.jpg

1s.jpg






 

Załączniki

  • Obraz_106.jpg
    Obraz_106.jpg
    75.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_107.jpg
    Obraz_107.jpg
    77.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 1s.jpg
    1s.jpg
    131.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
Rewelacyjny pomysł - dla mnie omlet to roztrzepane jajka usmazone na maśle - po prostu, a tutaj taka fajna opcja
icon_smile.gif

jeszcze widze w tym nadzieniu pieczarki + cebulke, zamiast sera bialego, z żółtym lub bez.