Czerwona kapusta z winogronami

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
1/2 główki czerwonej kapusty (ok 70 dkg)
20 deko bezpestkowych winogron
5 dkg nasła
150 ml czerwonego wina
1 łyżka miodu
50 g płatków wigdałowych
2 łyżki octu balsamicznega lub cok z cytryny
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki żółtego sera
pęczek pietruszki
150 ml creme fraiche

1.Z połowy kapusty wykrajamy ten trzpień i za pomocą robota kuchennego szatkujemy ją.
2.Rozpuszczamy w garnku masło i do niego dodajemy kapustę,wino,sól,pieprz,miód i ocet.Wszystko to na małym ogniu dusimy ok 1 godziny i ˛10 minut.
3.Następnie dodajemy winogrona,ser i creme fraiche no i drobno pokrojoną pietruszkę oraz migdały. Wszystko to mieszamy i dusimy przez następne 5 minut.
I to wszystko

p.s.
-Creme fraiche można zastąpoć kwaśną smietaną
-Zółty ser można zastąpić łyżką mąki rozmieszaną w śmietanie. Każdy ser (edamer, gouda czy co tam w lodówce na zbyciu jest) jaki dodacie spowoduje specyficzny nie powtarzalny smak.
-miód można zastąpić cukrem.

Podawać do wszelkiego rodzaju mięs.
Smacznego
mniam.gif
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: