Turecka salatka pasterska

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Inspiracja byla dla mnie Coban Salatasi z ksiazki "The Sultan's Kitchen".Skladniki niby banalne, ale oryginalnosci nadaja - dodatek swiezych ziol, sumaku i tureckiej papryki.

salpasterska020swn9.jpg


4 duze pomidory, bez skory pokrojone w duza kostke
2 ogorki, obrane, pokrojone w duza kostke
2 papryki zielone pokrojone w duza kostke (najlepiej odmiany wloskiej - takie wydluzone)
1 czerwona cebula drobno posiekana w kosteczke
garsc rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
1/4 szkl posiekanej natki pietruszki
1 lyzka posiekanego szczypiorku
1 lyzka posiekanej swiezej miety

Sos:
2 lyzeczki sumaku w proszku
2 lyzeczki papryki w proszku (najlepiej tureckiej)
sol do smaku
1/3 szkl oliwy extra virgin
1/4 szkl soku z cytryny, swiezo wycisnietego

liscie salaty
garsc oliwek ulubionego gatunku, wydrylowanych

Mieszamy ze soba w duzej misce 8 pierwszych skladnikow. Laczymy skladniki sosu i polewamy nim warzywa. Przykrywamy i wstawiamy na 30 min do lodowki, aby smaki sie przegryzly. Podajemy na polmisku, na lisciach salaty i posypujemy po wierzchu oliwkami.

Doskonalym dodatkiem do tej salatki sa tostowane trojkaty chlebka pita.