Turecki kurczak z kremowym puree z baklazana

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Nieco uproszczona wersja tureckiego Begendili Tavuk na podstawie ksiazki "The Sultan's Kitchen". To danie bywa rowniez robione z baranina i wtedy nosi nazwe "Przysmaku Sultana", ja wole wersje z kurczakiem.

kurczakbaklaz033sfr3.jpg


1 kg piersi kurczaka pokrojonych w 5cm paski
sol i pieprz do smaku
3 lyzki sklarowanego masla (moze byc ghee)
4 zmiazdzone zabki czosnku
1/4 szkl drobno posiekanych zielonych cebulek
2 zielone papryki pokrojone w kostke (najlepiej podluzne papryki wloskie)
2 duze pomidory, bez skory pokrojone w kostke
1 lyzka drobno posiekanego koperku
2 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki
1/2 lyzeczki papryki w proszku (najlepiej tureckiej)
1 szkl bulionu z kurczaka

Puree z baklazana:
3 duze baklazany (o wadze w sumie ok.1,3 kg )
3 lyzki soku z cytryny
3 lyzki soli
1 szkl mleka
2 lyzki smietany kremowki
60g masla
1/4 szkl maki
1/2 szkl utartego sera kasseri (pol-twardy ser zolty z mleka krowiego o lekko pikantnym smaku, mozna zastapic wyrazistym w smaku zoltym serem)

Puree z baklazana:
Nagrzac grill w piekarniku (mozna tez oczywiscie zwykly ogrodowy grill).Gesto ponakluwac baklazany wykalaczka.Opiekac baklazany pod grillem przez ok. 25 min czesto przewracajac. Wymieszac w duzej misce sok cytrynowy, 3 szkl wody i 3 lyzki soli. Przy baklazany lekko przestygna, zdjac z nich skore i wlozyc pulpe do wody z sola i cytryna na 10 min. Przelozyc pulpe na durszlaka, dobrze odsaczyc naciskajac na mase drewniana lyzka.
W duzym rondlu rozgrzac maslo, dodac make i dokladnie mieszac, smazac jeszcze przez 1 minute. Dodawac do zasmazki powoli ciagle mieszajac trzepaczka mleko ze smietana. Podgrzewac do zgestnienia. Dodac pulpe z baklazana i ser ciagle mieszajac trzepaczka i podgrzewajac, az uzyskamy gesta dosc gladka mase. Przechowywac w cieple.

Kurczak:
Przyprawic kurczaka sola i pieprzem. Rozgrzac maslo na duzej patelni i obsmazyc paski kurczaka. Wyjac i trzymac w cieple. Obsmazyc na pozostalym tluszczu czosnek, zielone cebulki, papryke.Dodac pomidory, koperek, pietruszke, papryke w proszku, bulion i kurczaka. Dusic ok. 15 min lub do momentu az sos zgestnieje.

Sa 2 sposoby podawania: na indywidualne talerze nakladamy najpierw sos baklazanowy, potem na wierzch na srodek kurczaka albo w duzym naczyniu nakladamy na srodek sos a wokol niego dookola wzdluz brzegow kurczaka. Podajemy z salatka.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
AgusiuH...mam tu wlasnie mojego meza nad glowa, cmoka z zadowolenem czytajac przepis, nie moze sie bidula zdecydowac czy z "lamb" czy z "chicken" zyczy sobie " Przysmak Sultana"
icon_wink.gif
...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam na dzisiejszy obiad- pyszne!! bardzo fajne to polaczenie kurczaka z puree z baklazana. Podalam z dzikim ryzem zmieszanym z basmati
icon_biggrin.gif