- Lis 23, 2005
- 264
- 1
- 0
Wczoraj się skusiłam i zrobiłam czekoladowca z cukinią - bardzo dobre, małosłodkie, mocno czekoladowe ciasto - pycha!!!!
Tu przepis: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=46887579
A moja wersja taka:
240 g mąki
40 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
110 g masła
160 g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 jaja
2 szklanki utartej na grubych oczkach cukinii
1 połamana czekolada (ja dałam mleczną, bo taką miałam)
Mąkę, kakao, sodę, proszek, sól i kawę wymieszać. W misce utrzeć masło z cukrem, dodawać po 1 jajku i ucierać dalej. Wsypywać mąkę z dodatkami po łyżce i ręcznie mieszać. Dodać cukinię - wymieszać,a na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut.
Wyszło - pycha

Tu przepis: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=46887579
A moja wersja taka:
240 g mąki
40 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
110 g masła
160 g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 jaja
2 szklanki utartej na grubych oczkach cukinii
1 połamana czekolada (ja dałam mleczną, bo taką miałam)
Mąkę, kakao, sodę, proszek, sól i kawę wymieszać. W misce utrzeć masło z cukrem, dodawać po 1 jajku i ucierać dalej. Wsypywać mąkę z dodatkami po łyżce i ręcznie mieszać. Dodać cukinię - wymieszać,a na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut.
Wyszło - pycha


