Giuwecz

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Mięso bez kości (jakiekolwiek) pokroić na większe kawałki, bo będzie jeden na porcję. Obsmażyć je na tłuszczu. Dodać i równiez obsmażyć warzywa pokrojone w kostkę (cebula, marchew,seler). Dołozyć pokrojone pomidory i ziekoną paprykę. Można dodać lyżke przecieru pomidorowego. Posolić i popieprzyć, dodać mielonej słodkiej papryki i posiekane liście selera. Zalać tę mieszaninę wodą, ale lepiej wywarem z jarzyn lub rosołem. Gotować na słabym ogniu.
Kiedy składniki będą miękkie, dosypać troche ryżu i gotować ponad 15 minut.
Przed podaniem posypać każda porcje z kawałkiem miesa siekana zielona pietruszką i czubricą (cząbrem ogrodowym).

Giuwecz można zrobic także ze świeżymi grzybami. Jako przyprawy - np. mięta i czosnek.

Giuwecz to nie jakas pojedyńcza, określona potrawa ale rodzaj dania mięsno warzywnego w kuchni bułgarskiej.

Ten przepis podany wyżej to klasyczny giuwecz tracki.
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Zrobiłam to danie.

Nosiłam sie z zamiarem uwiecznienia na zdjęciu, ale zapomniałam.
icon_redface.gif

Przypomniałam sobie po obiedzie.

Nie dawałam marchwi i selera, tylko cebulę, pomidory i paprykę.
Miałam łopatkę wieprzowa bez kości.
Dałam na 4 kawałki mięsa wielkości ok.8 cm x 8 cm pół szklanki ryżu.
Chyba troche za dużo.

Smaczne. Ta czubrica nadaje zupełnie nowy smak, dla mnie wakacyjny. :D Przypomniałam sobie niegdysiejsze urlopy nad Morzem Czarnym.