Golonka w piwie

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyć lekko na oleju z pestek winogron. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na cebulę układać mięso z golonki. Przyprawić solą i pieprzem, lub vegetą, jesli ktoś używa (ja używam
icon_wink.gif
). Polać dwiema łyżkami miodu i zalać piwem Warka Strong.
Dusić do miękkości
icon_smile.gif


Pycha.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Ika, czy samo wykrojone chude mięso czy ze skórą i tłuszczem, co jest pod nią
icon_question.gif

Bardzo mi się podoba taki przepis.
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Hazo, myślę, że można wedle upodobań, ale ja tłustego i skóry nie znoszę, więc wykrajam samo chude mięso
icon_wink.gif
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Same pyszności, czyli i golonka i Warka (p)Strong. Moje ulubione pifffko piwko2.gif
No ale jedna profanacja...
cry_1.gif
Golonka bez skórki i odrobiny (choćby) tłuszczyku?? !!... bleh... toż to nie golonka
baa.gif
To już nie ten smak...
Imć pan doktor Kwaśniewski (ten od tłustej diety) apopleksji by dostał!!
Ale danko... noo... niczego sobie... trzeba będzie wypróbować... Koniecznie!
mniam.gif
 

Załączniki

  • piwko2.gif
    piwko2.gif
    2.6 KB · Wyświetleń: 0

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Cieszę się, ze smakuje
banana.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
miszka52 @ 21 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=399043No ale jedna profanacja...
cry_1.gif
Golonka bez skórki i odrobiny (choćby) tłuszczyku?? !!... bleh... toż to nie golonka
baa.gif
To już nie ten smak...
Zgadzam się
icon_mrgreen.gif
Samo chude z golonki nie jest golonką.
A z miodem , cebulą i piwem od dawien dawna robię. Ja golonę jeszcze podgotowywuję (wrzucam na wrzątek) z warzywami, zielem, listkiem i majerankiem
mniam.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To jest prosty przepis czy tylko mi sie tak wydaje
icon_question.gif


Muszę zacząć kombinować menu na niedzielne obiady dla rodziców
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Tylko żeby nie pomyśleli, że zawsze mięcho będę serwować
icon_rolleyes.gif
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ika to ja poproszę więcej Twoich przepisów na forum
icon_mrgreen.gif
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
rofl.gif
 

ja.1980

Member
Paź 12, 2005
212
0
0
Zrobiłam. Bałam się że golonka bez gotowania będzie twarda jednak nic takiego nie miało miejsca. Mięso niemalże rozpływało się w ustach. Pod koniec pieczenia posmarowałam jeszcze skórkę miodem. Golonka bardzo smaczna, wchodzi na stałe do naszego manu, tym bardziej że praktycznie sama się robi
icon_smile.gif
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
A ile czasu może zająć to duszenie?Czy pieczecie w piekarniku?A ja bardzo lubię tą skórkę z golonki a zaraz potem to chudziutkie...
mniam.gif
 

CoolDream

Member
Sty 3, 2007
143
0
0
podpinam się pod temat , bo golonkę też w Warce Strong robię
rofl.gif

Moja golonka w piwie jest nieco inna - znalazłam przepis kiedyś tutaj

2 golonki
2-2,5 szklanki Warki
3 cebule
1 łyżka utłuczonego jałowca
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia - w oryginale są 3 łyżki smalcu , ja smażę na margarynie

Golonki myjemy, obsuszamy i nacieramy jałowcem, wymieszanym z solą oraz pieprzem i na noc do lodówki.
Na drugi dzień obraną cebulę kroimy w talarki.Mięcho obsmażamy razem z cebulą na smalcu, zalewamy piwem i dusimy do miękkości (1,5 -2 godzin)
 

ja.1980

Member
Paź 12, 2005
212
0
0
Dzisiaj znowu robię. Dopiero dzisiaj doczytałam że ta golonka jest duszona a nie pieczona. Ja ją robiłam kilkanaście razy w wersji pieczonej pod przykryciem i była super. Chyba nawet nie będę próbowała jej dusić...