Precelki kawowo_kakaowe

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Przepis jest stąd:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis145.html
Ciasteczka bardzo szybko się robi i są pyszne. Drugi raz robiłam z podwójnej porcji
mniam.gif

100_5772.jpg 100_5776.jpg
 

Załączniki

  • 100_5772.jpg
    100_5772.jpg
    48.3 KB · Wyświetleń: 1
  • 100_5776.jpg
    100_5776.jpg
    54.7 KB · Wyświetleń: 1

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Yoanko, są śliczne
icon_smile.gif


pozwolę sobie wkleić cały przepis, żeby w razie czego nie zaginął nam w internetowym gąszczu ;)

CYTATPrecelki kakaowo-kawowe

15 dag mąki pszennej
15 dag mąki krupczatki
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
aromat rumowy
łyżeczka kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
łyżka śmietany
łyżeczka wody
łyżeczka mąki
szczypta soli

Mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą posiekać z chłodnym tłuszczem. Następnie zagnieść z jajem i śmietaną.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać aromatu rumowego, a do drugiej wsypać kakao, kawę rozpuszczoną w łyżeczce wody i łyżeczkę mąki. Dokładnie zagnieść.
Nie trzeba chłodzić tego ciasta, można od razu urywać małe porcje i formować wałeczki grubości około 6-8 mm i długości 10-12 centymetrów. Skręcać ze sobą w warkoczyk biały i ciemny wałeczek i łączyć brzegi. Układać na blasze wyłożonej sreberkiem i piec około 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.