Raita z ogorkiem i pomidorem*

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Odswiezajacy i lagodzacy dodatek do intensywnie pikantnych hinduskich dan. Swietne tez z chlebkiem naan.

wraitapomidogorksdp7.jpg


450g ogorka startego na grubej tarce
1 duzy pomidor bez skory, pokrojony w drobna kostke
300ml greckiego jogurtu naturalnego
sol do smaku
1/2 lyzeczki oleju
1 lyzeczka czarnej gorczycy w ziarnach
1 lyzeczka lisci swiezej kolendry
1/2 lyzeczki nasion kminu rzymskiego

Pomidory i ogorki zostawic na 20 min do dokladnego odsaczenia w durszlakach. Nastepnie wymieszac je z jogurtem i doprawic sola do smaku.

Podgrzac olej na srednim ogniu, dodac ziarna gorczycy i kmin rzymski. Smazyc az zaczna podskakiwac na patelni. Wlac olej z przyprawami do wlebienia zrobionego na powierzchni jogurtu. Posypac natka kolendry.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Agusiu...raita z pomidorami i swiezymi ogorkami to MOJ przysmak...
dodaje jeszcze duzo swiezego kopru i lisie miety plus jedna mala cebulke....