Tort "Jeż"

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
6287oh8.jpg


Składniki:
11 dużych jajek
11 łyżek cukru
9 łyżek mąki
2-3 łyżki kakao
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
2 szklanki mocnej aromatyzowanej herbaty
4 łyżki cukru
Kieliszek alkoholu

Masa:
2 kostki masła
3 żółtka
1 jajo
¾ szklanki cukru
Pół kartonika śmietanki 12%
2 łyżki kakao
1 galaretka (wiśniowa)
Kilka wiśni lub innych owoców z nalewki

Polewa czekoladowa:
½ kostki margaryny
½ tabliczki czekolady
1 jajo
2 łyżki mleka
Do dekoracji – 2 paczki migdałów tzw. „słupków”.

Sposób przygotowania:
Wykonać biszkopt metodą ubijania białek z cukrem, dodając stopniowo żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, kakao i wodę. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Z ciasta upiec 2 biszkopty: jeden w prostokątnej głębokiej foremce, a drugi w małej tortownicy. Temp. Pieczenia 180-200 st.C.
Ciasta przekroić (najlepiej następnego dnia), każde na 3 placki. Plackom prostokątnym ściąć rogi, aby powstało coś zbliżonego do elipsy. Jedną taką warstwę, przeznaczoną na spód tortu odkładamy na bok.

W celu przygotowania masy ubić na parze jajo i żółtka, z cukrem. Gdy masa zgęstnieje przelać ją do garnka i na bardzo małym ogniu podgrzewać, mieszając. Stopniowo dolewać śmietankę. Wsypać kakao i jeszcze raz zamieszać. Podgotować do zgęstnienia. Masę przestudzić i zmiksować z masłem. Dodać przestudzona półpłynną galaretkę oraz alkohol.
Do osobnej miseczki należy odłożyć 2 kopiaste łyżki masy, wrzucić do niej pokruszone kawałki odcięte z prostokątnego biszkoptu i drobno posiekane owoce z nalewki.
Przygotowując polewę należy roztopić margarynę z cukrem i kakao na bardzo małym ogniu. Do jeszcze ciepłej wbić całe jajo, wsypać czekoladowe wiórki i wlać mleko. Energicznie wymieszać trzepaczką, po chwili pozornie galaretowata masa stanie się gładka.Tort smarujemy jeszcze ciepłą.

Formowanie:
Na lnianej długiej ściereczce ułożyć biszkoptową elipsę, nasączyć ja ponczem i posmarować masą kakaowa. Nałożyć drugą elipsę, postępując tak jak z pierwszą. I tak kolejno nasączamy i smarujemy masą 3 warstwy biszkoptowe z małej tortownicy układając na dwóch poprzednich.
Związać w węzeł rogi serwetki każdej ze stron tak, aby można było przełożyć przez nie drążek (np. kij od szczotki) i oprzeć drążek na oparciach krzeseł, lub np. krześle i parapecie. Pozostawić tak zawieszony tort na kilka godzin, najlepiej na noc. Od czasu do czasu można rękami ugnieść ciasto przez serwetkę. W ten sposób uzyskamy wklęsło-wypukły kształt jeża. Po wyjęciu tortu wypełnić powstałe zagłębienie resztą masy i nałożyć pozostawioną warstwą biszkoptową. Ostrożnie odwrócić tort wypukłością do góry.
Pozostaje tylko posmarować cały tort polewą czekoladową i gęsto naszpikować „słupkami” migdałów. Pyszczek i oczka jeża dekorujemy resztkami masy oraz ziarenkami kawy

Dodatkowe informacje:
Jest trochę zabawy przy formowaniu tortu, ale efekt wynagrodzi cały trud. Migdałowe kolce można wykonać w domu, krojąc każdą obraną połówkę migdała wzdłuż na 3 części.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: