- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Sznycel wiedeński
60 dag szynki cielencej lub wieprzowej
2 jajka
1/2 szklanki mąki(najlepiej krupczatki)
1/2 szklanka bułki tartej
3/4 szklanki oleju
10 dag masła
1 cytryna
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1.Najlepiej jak w sklepie kupimy już pokrojone 1 centymetrowe plastry szynki, ale jak nie to bierzemy ostry nóż i kroimy sami w poprzek włókien.
2.Sznycle rozbijamy namoczonym tłuczkiem do grubości ok 4 mm. Należy także w kilku miejscach zrobić 2 centymetrowe nacięcia na brzegu by sznycel podczas pieczenia nie zwijał się.
3.Do trzech talerzy wsypujemy: mąkę, jajka z przyprawami, bułkę tartą. Po kolei zanurzamy w nich
sznycje.Na koncu otrzepujemy z nadmiaru panieru.
4.W patelni rozgrzewamy tłuszcz (dużo tłoszcz) i kładziemy sznycla. W praktyce jest to jedna, najwyżej dwie sztuki, bo sznycle powinny być duże.Smażymy z obu stron na złoty kolor.
5.Teraz przychodzi trochę technicznie trudna sprawa bo wylewamy tłuszcz i w miejsce niego wkładziemy masło. Przykrywamy przykrywką robiąc tak by była maleńka szparka i szmażymy przez następne 5 minut.
To pięknie wygląda gdy mamy 2 sznycle. Jak mamy więcej to proponuję sznycle przełożyć do nagrzanego piekarnika i tam piec obłożone masłem przez 10 minut w temp 150 stopni.
6.Gotowe sznycle skrapiemy sokiem z cytryny.
ps.
- Prawdziwy wiedeński sznycel robiony jest z szynki cielęcej. Z wieprzowiny to podróbka, ale bardzo smaczna.
- Proponuję zamiast całych jajek dodawać same żółtka w ilości ile sznycli tyle żółtek.
- Wykwintnie jest jak na tego sznycla położymy jajko sadzone.
- Zawsze dekorujemy go plasterkami cytryny.
60 dag szynki cielencej lub wieprzowej
2 jajka
1/2 szklanki mąki(najlepiej krupczatki)
1/2 szklanka bułki tartej
3/4 szklanki oleju
10 dag masła
1 cytryna
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1.Najlepiej jak w sklepie kupimy już pokrojone 1 centymetrowe plastry szynki, ale jak nie to bierzemy ostry nóż i kroimy sami w poprzek włókien.
2.Sznycle rozbijamy namoczonym tłuczkiem do grubości ok 4 mm. Należy także w kilku miejscach zrobić 2 centymetrowe nacięcia na brzegu by sznycel podczas pieczenia nie zwijał się.
3.Do trzech talerzy wsypujemy: mąkę, jajka z przyprawami, bułkę tartą. Po kolei zanurzamy w nich
sznycje.Na koncu otrzepujemy z nadmiaru panieru.
4.W patelni rozgrzewamy tłuszcz (dużo tłoszcz) i kładziemy sznycla. W praktyce jest to jedna, najwyżej dwie sztuki, bo sznycle powinny być duże.Smażymy z obu stron na złoty kolor.
5.Teraz przychodzi trochę technicznie trudna sprawa bo wylewamy tłuszcz i w miejsce niego wkładziemy masło. Przykrywamy przykrywką robiąc tak by była maleńka szparka i szmażymy przez następne 5 minut.
To pięknie wygląda gdy mamy 2 sznycle. Jak mamy więcej to proponuję sznycle przełożyć do nagrzanego piekarnika i tam piec obłożone masłem przez 10 minut w temp 150 stopni.
6.Gotowe sznycle skrapiemy sokiem z cytryny.
ps.
- Prawdziwy wiedeński sznycel robiony jest z szynki cielęcej. Z wieprzowiny to podróbka, ale bardzo smaczna.
- Proponuję zamiast całych jajek dodawać same żółtka w ilości ile sznycli tyle żółtek.
- Wykwintnie jest jak na tego sznycla położymy jajko sadzone.
- Zawsze dekorujemy go plasterkami cytryny.




Ostatnią edycję dokonał moderator: