Zupa rybna prawie wegierska*

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Do gara wrzucamy ok. 1 kg ryb słodkowodnych (karaś, płoć, karp, leszcz ja polecam dodać amura), pokrojone 2 żółte papryki, pokrojone 2 duże cebule. Zalewamy wodą i gotujemy ok. godziny.
Dosypujemy soli, białego pieprzu i dwie czubate łyżki czerwonej słodkiej papryki.
W tym czasie filetujemy ok 1 kilogramowego suma. Dzielimy na porcje, solimy, pieprzymy ;) (najlepiej pieprzem cytrynowym) i kropimy sokiem z cytryny. Odkładam na ok. godznkę.
Zawartość gara przecieramy przez sito (ja robię to mikserem).
Podgrzewamy i próbujemy, dodajemy do smaku ostrej papryki i pietruszki. Do gotującej się zupy wkładamy suma i gotujemy ok. 20 minut.
Możemy w osobnym garnku ugotować makaon typu zacierki i wrzucic pod koniec gotowania do zupy lub podać z białym pieczywem.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: