Karkówka zapiekana w keczupie i warzywach*

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
1 kg karkówki
I ilość wg uznania:
pieczarki
papryka (najlepiej z każdego koloru po jednej)
cebula
czosnek
keczup (ewentualnie koncentrat pomidorowy)

Karkówkę pokroić na kotlety ( z kg powinno być ich ok 8-9), posmarować oliwą i przyprawić (ja używam przyprawy do grilla, ale można dać to, co kto lubi), zostawić w takiej marynacie na kilka godzin (najlepiej na noc). Pokroić pieczarki i paprykę w większe kawałki, cebulę w talarki, a czosnek w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami karkówkę polaną keczupem, pieczarki, paprykę, cebulę i czosnek, znów karkówka itd. Warzywa mają być warstwą wierzchnia. Całość zapiekamy w tem 220 C przez ok 2 godz., Tak, aby mięso było miękkie.
Z keczupu i warzyw (puszczą soki) wyjdzie pyszny sosik.

Tak wygląda po upieczeniu:
PICT1574.JPG
PICT1583.JPG

A tak na talerzu z pieczonymi ziemniakami i surówką:
PICT1589.JPG
 

Załączniki

  • PICT1574.JPG
    PICT1574.JPG
    28.6 KB · Wyświetleń: 4
  • PICT1583.JPG
    PICT1583.JPG
    37.4 KB · Wyświetleń: 4
  • PICT1589.JPG
    PICT1589.JPG
    29.6 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
mniam.gif
ale przepysznie wygląda. Właśnie szukam inspiracji na jutrzejszy obiadek i własnie znalazłam. Czy mozesz zdradzić przepisik na suróweczkę ze zdjęcia
icon_mrgreen.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Surówka bardzo prosta
icon_lol.gif
Kapusta pekińska, papryka, pomidor i gotowy sos paprykowo - ziołowy kupowany w Lidlu (uwielbiam go
icon_lol.gif
)
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Mam
icon_lol.gif
icon_lol.gif

Życzę smacznego Alicjo!
icon_lol.gif
icon_lol.gif