2.5 szklanki przesianej maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1 szklanka daktyli drobno pokrojonych
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich
1 szklanka masla
2 szklanki cukru ( mysle ze 1.5 szklanki w zupelnosci wystarczy)
2 jaja
1 lyzeczka sody do pieczenia
1 szklanka maslanki
1 lyzeczka wanilii
skorka z dwoch pomaranczy
Syrop:
1/2 szklanka soku z pomaranczy
1 szklanka cukru
cukier puder
Forme babkowa natluszczamy i wykladamy papierem do pieczenia,nastepnie, papier natluszczamy.
Make przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sola. Orzechy i daktyle razem laczymy w misce , dodajemy do nich kilka lyzek maki i mieszamy, na koncu dodajemy wanilie i starta skorke pomaranczowa.
Maslo ubijamy z cukrem az bedzie jasne; dodajemy po jajku. Sode do pieczenia mieszamy z maslanka, dodajemy do ubitej masy maslanej na zmiane z maka.
Na koncu, do ciasta dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy. Ciasto wykladamy do foremki i i pieczemy przez okolo 80 minut w 160 stopniach.
Kiedy ciasto gotowe, gotujemy sok pomaranczowy z cukrem przez 5 minut, a nastepnie jeszcze gorace ciasto polewamy syropem. ( uwaga- ciasto jest dalej w foremce!!)
Ciasto wyciagamy z foremki dopiero jak jest calkowicie zimne. Zimne posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji.
P.S. Ja uzylam brazowy cukier , ale dla tych co chca mniej ciezka babe , proponuje zwykly , bialy cukier.
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1 szklanka daktyli drobno pokrojonych
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich
1 szklanka masla
2 szklanki cukru ( mysle ze 1.5 szklanki w zupelnosci wystarczy)
2 jaja
1 lyzeczka sody do pieczenia
1 szklanka maslanki
1 lyzeczka wanilii
skorka z dwoch pomaranczy
Syrop:
1/2 szklanka soku z pomaranczy
1 szklanka cukru
cukier puder
Forme babkowa natluszczamy i wykladamy papierem do pieczenia,nastepnie, papier natluszczamy.
Make przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sola. Orzechy i daktyle razem laczymy w misce , dodajemy do nich kilka lyzek maki i mieszamy, na koncu dodajemy wanilie i starta skorke pomaranczowa.
Maslo ubijamy z cukrem az bedzie jasne; dodajemy po jajku. Sode do pieczenia mieszamy z maslanka, dodajemy do ubitej masy maslanej na zmiane z maka.
Na koncu, do ciasta dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy. Ciasto wykladamy do foremki i i pieczemy przez okolo 80 minut w 160 stopniach.
Kiedy ciasto gotowe, gotujemy sok pomaranczowy z cukrem przez 5 minut, a nastepnie jeszcze gorace ciasto polewamy syropem. ( uwaga- ciasto jest dalej w foremce!!)
Ciasto wyciagamy z foremki dopiero jak jest calkowicie zimne. Zimne posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji.
P.S. Ja uzylam brazowy cukier , ale dla tych co chca mniej ciezka babe , proponuje zwykly , bialy cukier.