Żeberka po mojemu z suszonymi owocami

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ok 1 kg przerośniętych żeberek
suszone owoce ( śliwki, morele, jabłka, rodzynki)-ile kto lubi np. po garstce
sól, pieprz,
czosnek( można pominąć)
mąka do obtoczenia
ew. zioła różne
Sos:
2 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
1-2 łyżki octu winnego( jeśli dla kogoś jest mało kwaśne)
2 łyżki oleju
ew. trochę wody

Mięso natrzeć solą, pieprzem i ew.czosnkiem i ziołami. Zostawić na trochę w chłodnym miejscu.
Obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem z podanych składników, poddusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Dodać owoce. Dusić do miękkości,
doprawić do smaku i, jeśli jeszcze trzeba, zagęścić sos zasmażką z mąki i masła.