drożdżowe bułeczki bez jajek

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
przepis pochodzi z czeluści notatnika babci z przepisami
piekłam w poniedziałek
dziś ostatnią bułeczkę zjadłam
są przepyszne, mało słodkie, delikatne

składniki

0,5 kg mąki
5 dag świeżych drożdży
3 łyżki miodu
pół szklanki ciepłego mleka
20 dag masła
1 opakowanie śmietany małe
2 łyżki cukru
2 jabłka pokrojone w drobną kostkę
3 łyżki posiekanych grubo orzechów
cukier waniliowy

przygotowanie

drożdże pokruszyć, dodać do nich miód, wlać ciepłe mleko, wsypać 2 łyżki mąki, odstawić żeby wyrosło
(na około 10 - 15 min)

masło z mąka posiekać dodać śmietanę i drożdze, i cukier wyrobić wszystko dokładnie i wstawić pod przykryciem na 4 h do lodówki.
po upłynięciu 4 h wyciągnąć z lodówki, na około 30 min żeby doszło do temp pokojowej

jabłka wymieszać z orzechami i cukrem waniliowym

ciasto rozwałkowywać cienko - na ok 0,5 cm wycinać szklanką kółka, na część z nich nałożyć farsz, przykryć pustymi krążkami, zlepić, układać na blaszce, posmarować mlekiem, piec ok 20 - 30 min - aż będą rumiane
po upieczeniu posypać cukrem pudrem

mi z tej porcji ciasta wyszły 3 blaszki bułeczek,
PA230045.jpg

ps. mam problem dziś ze zdjęciami za diabła nie chcą się zmniejszyć
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Agatko cudnie wyglądają!
mniam.gif